Проф. Кантарджиев: Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора

OFFNews 24 април 2020 в 19:50 7696 6

Снимка BGNES

Професор Тодор Кандарджиев

Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев по радио „Фокус“.

„Първо, не трябва да се ползват пейки в парковете, знаете че е забранено. Там, където не са паркове, не е редно на близко да стоят хора. Разговорите трябва да са между хората на около 1,5-2 м, задължително с маски. Трето, винаги на слънчевата страна. Слънцето е най-силният дезинфекциращ фактор на градската среда“, каза той.

Проф. Тодор Кантарджиев призова да спазваме това, което е научно доказано и не създаваме паника, като търсим „под вола теле“. Трябва да правим каквото трябва, пък да става каквото ще, обобщи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

6

Egocentric Eccentric

24.04 2020 в 22:33

Ма няма нищо свястно по телевизията бе професоре. Само идиоти.

3092

5

hristohh

24.04 2020 в 22:25

@petio01

А в НОЩ на практика, зад кадър, е целият екип на ВМА. Надявам се, не оспорвате, че това е едно от най-добрите лечебни заведения в страната. Там има включително специалисти по супер гадни и страшни заразни заболявания - ебола, антракс и прочие.

3092

4

hristohh

24.04 2020 в 22:24

@petio01

Моите уважения, професор Кантарджиев е практикуващ лекар. Можете да отидете при него за консултация относно заразни заболявания и тяхното лечение. Ръководеният от него институт не е чисто научен. А и дори да беше, там се прави наука. Това е практика. Мангъров лекува само деца, които пък изобщо не се целева група за тази инфекция. Още повече, той не е епидемиолог. Това си е цяла специалност.

Има разлика между едно заразно заболяване и другите причини за смърт. Заразата е възможно да бъде контролирана пряко, в краткосрочен план, а онкологичните заболявания - не. А тази зараза е отгоре на всички останали фактори за смърт. Идеята е да се предотврати или смекчи нейната сила превантивно. Иначе - Италия, Испания, Великобритания. Надявам се не целим да ги стигнем в това отношение. Особено в последната вече реват от шока на броя загинали. Там дори не си правят труда да изследват извън болниците. И оказва се, има много измрели по домове за възрастни.

6500

3

petio01

24.04 2020 в 22:13

hristohh Прав сте - специалисти са, но отдавна са началници, за разлика от доц. Мангъров, например, който от сутрин до вечер практикува специалността си.
А Кантарджиев забравя кога какво е приказвал - пред Дарик - 22.1.2019 твърди "Хората у нас, които всяка година умират от усложненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди".
До днес от Ковид-19 имаме 54 починали - почти всички с тежки други болести, Бог да ги прости. 54 за близо 40 дни - горе-долу толкова трае една грипна епидемия. За същото време в ПТП са загинали 80 души, от рак - средно 49 дневно - близо 2 000, от инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови болести - по 200 дневно - 8000. За тези 10-тина хиляди починали никой не жали и не прави брифинги. Чакаме да дойде адът с Ковид, а всъщност сме в много по-голям ад с другите тежки болести.

3092

2

hristohh

24.04 2020 в 21:18

@petio01

На Кантарджиев каква му е специалността според вас? А на Кунчев?
Кантарджиев - Клинична имунология и Епидемиология на инфекциозните заболявания;
Кунчев - епидемиология;

6500

1

petio01

24.04 2020 в 20:12

Слезте на земята, професоре и се поразходете из България. За съжаление мерките не се спазват - маски под брадичката, ако въобще ги има - насядали не по пейки, но пред входовете на блоковете, групи тинейджъри. След 40 дни карантина са нужни нови решения, извън административните. Например - задължителна 14 дневна карантина на влизащите в България в общежития и хотели, не по къщите; масови тествания, но и съответните изводи - Мангъров е прав да екстраполира резултатите на 16-те лаборатории, но Щабът защо не се присъедини към инициативата? На мястото на администраторите и началниците - както е на много места в Европа - експерти по инфекциозни болести, микробиология, анестезиолози, интензивисти, пулмолози. В Щаба да влязат и лекарите с най-добри резултати дотук в лечение на Ковид. А генерал Мутафчийски да направи крачка встрани и да отговаря само за административните мерки, тъй като специалността му няма нищо общо със здравните проблеми, породени от епидемията.