Проф. Ива Христова: Има ръст на респираторните заболявания, особено сред малките деца

OFFNews 16 декември 2022 в 09:59 1673 0

Ива Христова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

В момента има подем на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания. Потвърдени са първите случаи на свински грип. Това е нормално за сезона, но този път започна по-рано и с повече болни. Това каза по БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"Имаме три потвърдени случая на свински грип, но това не трябва да ни плаши, а да се пазим, за да не се заразим, да не заразим и другите", коментира тя.

По думите ѝ водещо място, с пъти по-често заразяване сред хората, има респираторният синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора.

При много малките деца и при много възрастните може да протече по-дълго, по- тежко, за седмици, може да премине в бронхиолит, да се засегне по-сериозно и дихателната функция, това води до хоспитализиране на най-малките деца до 4 години. Те са потърпевши, защото нямат изработен имунитет, често са в групи в детските градини. Този вирус е водещ и в света, обясни проф. Христова.

Тя препоръча родителите да отделят децата от големи групи хора и да ги спират от детска ясла или градина при първи симптоми.

Коментарът на проф. Христова идва след репортаж на БНТ за препълнени детски отделения в страната заради респираторния синцитиален вирус. Оказва се, че домашното лечение е невъзможно заради липса на медикаменти в аптеките. Най-засегнати са децата до 1 година.

Имаме два антивирусни препарата за респираторния синцитиален вирус, но противогрипните ваксини не ни предпазват от него", поясни още проф. Христова.

Тя съобщи още, че на второ място по честота е риновирусът. Също отново при деца. Има в момента и аденовируси, паравируси и други.

"Сега е и моментът да се ваксиниране, не е късно, защото вълната ще е януари до март. Имаме още две седмици да се ваксинираме, каза директорът на НЦЗПБ и посочи, че предложението имунизациите срещу грип да се правят и в разгара на зимния сезон е добро.

Водят се преговори за закупуване на още противогрипни ваксини, те са търсени в цял свят в момента, вярно, че всяка година не достигат, особено безплатните при общопрактикуващите лекари за възрастните хора", допълни проф. Ива Христова.

По думите ѝ коронавирусът го има, макар и в по-малка степен. Самите вируси отварят вратите за нови вируси, но това пак е естествено и това не трябва да ни плаши, уточни тя.

Проф. Христова коментира и смъртните случаи при деца със стрептококова инфекция във Великобритания. По думите ѝ засега у нас няма данни за разпространението на тази инфекция, но тя се лекува много успешно с антибиотици.

У нас също има подем на случаите на скарлатина, поясни още проф. Христова. Но специфично антивирусно лечение има за тези бактериални инфекции, което е най-същественото за хората, изтъкна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови