„Когато се приема в по-големи количества, витамин D се отлага в депа в организма и може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система“, предупреди проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността „Хранене и диетика“, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
По думите й безконтролният дългосрочен прием на високи дози, които се препоръчват в момента, крие рискове за здравето.
Проф. Дулева посочи алтернативите: добри хранителни източници на витамин Д са мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената. Този витамин обаче е с по-малка усвояемост, затова трябва да прекарваме повече време навън, когато има слънце.
Тя подчерта, че не бива да се употребяват безконтролно и хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Коледна проповед: Папа Франциск забрани на служителите на Ватикана да клюкарстват
Терористът на коледния базар в Германия бил противник на исляма
Орбан обвини имиграцията за нападението в Магдебург
PISA: Българчетата са най-функционално неграмотни в Европа. Къде сме година след теста