Проф. Дулева: Внимавайте с витамин Д

OFFNews 17 ноември 2020 в 14:00 3357 0

„Когато се приема в по-големи количества, витамин D се отлага в депа в организма и може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система“, предупреди проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността „Хранене и диетика“, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

По думите й безконтролният дългосрочен прием на високи дози, които се препоръчват в момента, крие рискове за здравето.

Проф. Дулева посочи алтернативите: добри хранителни източници на витамин Д са мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената. Този витамин обаче е с по-малка усвояемост, затова трябва да прекарваме повече време навън, когато има слънце.

Тя подчерта, че не бива да се употребяват безконтролно и хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Заедно с Азов на фронта в Донбас. Нашият кореспондент Горица Радева разказва войната от първо лице