„Когато се приема в по-големи количества, витамин D се отлага в депа в организма и може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система“, предупреди проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността „Хранене и диетика“, началник отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
По думите й безконтролният дългосрочен прием на високи дози, които се препоръчват в момента, крие рискове за здравето.
Проф. Дулева посочи алтернативите: добри хранителни източници на витамин Д са мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, месата – особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената. Този витамин обаче е с по-малка усвояемост, затова трябва да прекарваме повече време навън, когато има слънце.
Тя подчерта, че не бива да се употребяват безконтролно и хранителни добавки, съдържащи селен, цинк, витамин D и витамин С.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)