Проф. Дърленски: Солариумите са опасни, автобронзантите - безвредни

OFFNews 31 юли 2023 в 09:55 747 0

Развигор Дърленски

Снимка Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

проф. Развигор Дърленски, дерматолог

Умерено излагане на слънце, използване на слънцезащитни продукти и редовни прегледи при дерматолози са част от методите за превенция на рака на кожата. Това казва в интервю за БТА проф. д-р Развигор Дърленски, секретар на Българското дерматологично дружество (БДД), дерматолог в болница „Токуда“ и преподавател в Тракийския университет в Стара Загора.

В медицината има основно правило – дозата прави отровата. Слънцето е жизненоважно не само за човешките същества, но за всички живи организми. Да, но монетата винаги има две страни и с оглед на това, прекомерното излагане на слънце, което означава не само еднократно, а в повечето случаи повтарящо се излагане, може да доведе до мутации в ДНК на клетките на кожата и съответно – до възникване на различни видове кожен рак, заяви проф. д-р Дърленски.

По думите му трябва да бъдат взети мерки и спрямо подрастващите. Един от основните източници на ултравиолетови лъчи, освен слънцето, са солариумите. В голяма част от страните по света посещението на солариум е забранено за лица под 18 години, казва проф. д-р Дърленски иподчертава, че солариумите доказано увеличават риска от рак на кожата.

Най-честите видове рак, които се причиняват от хроничното излагане на ултравиолетови лъчи, са базоцелуларният и плоскоклетъчният карцином на кожата, като най-често срещаме този кожен рак по лицето. Това го прави сравнително по-труден за лекуване с оглед на оперативните техники, а все пак оперативното лечение остава един от методите за лечение на рака на кожата, обяснява специалистът.

Злокачественият меланом

Това е може би най-смъртоносният рак в човешкото тяло, тумор, който на външен вид може да наподобява голяма бенка, която е с неправилни граници, асиметрична, с няколко цвята, посочва професорът и подчертава, че с навреме поставена диагноза този рак е напълно лечим.

При меланом, който е дал далечни разсейки, в повечето случаи дори и оперативното му отстраняване не може да доведе до излекуване на пациента. Ето защо и дълги години сред българското общество битува твърдението, че бенката не трябва да се пипа, оперира или маха, защото това може да доведе до смърт. Това е абсолютно невярно твърдение за бенките, но е вярно за меланом, който е дал разсейки, казва д-р Дърленски.

Как да се пазим

Отговорното поведение и профилактиката са най-доброто лечение. С оглед на това, искам да кажа, че защитата от слънце е нещото, което дерматолозите проповядват като свещеници в църкви. Един от съветите е да не се ходи по слънце в периода между 11:00 и 16:00 часа. Друг важен способ е използването на различни средства за защита, като това не означава само фотозащитни кремове, а вече съществуват текстилни материи, които пазят с петдесети и стотен фактор. Има такива ризи, панталони и шапки, които, особено при децата, са много ефективни при предпазване от слънцето.

Много важен фактор за ранното откриване на рак на кожата е профилактиката. След 35-40-годишна възраст е добре хората да посещават дерматолог поне веднъж годишно, за да може лекарят да осъществи профилактика и съответно – ранна диагностика, ако има съмнения за нещо в злокачествения спектър.

Крие ли рискове изкуственият тен

Тези продукти за изкуствен тен или т.нар. автобронзанти са абсолютно безвредни спрямо кожата, защото това представляват пигменти, най-често с растителен произход, които се задържат в най-повърхностния слой на кожата и които не се резорбират от кожата и не достигат до кръвообращението на пациента. С оглед на това, че нанасянето на такъв продукт спестява посещението на солариум и излагането на ултравиолетови лъчи, нашето мнение е, че по-скоро тези продукти не са вредни. Напротив, те са едно от оръжията, с които разполагаме пред пациентите, които държат на бронзовия тен, но за сметка на това имат противопоказание да се излагат често на ултравиолетови лъчи, казва професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки