Проф. Балтов съди ''Пирогов'', не възнамерява да влиза в политиката

Бившият директор отрече да има интереси в изграждането на спешен център в Царево

OFFNews 28 септември 2021 в 10:29 2319 1

Снимка Архив

Уволненият от „Пирогов“ бивш директор на спешната болница Асен Балтов ще я съди с убеждението, че основанията за освобождаването му не са легитимни. Професорът, чието име се чу като евентуална президентска номинация на ГЕРБ, категорично отрече да има намерения за влизане в политиката в интервю за bTV тази сутрин.

"Тази седмица ще бъде внесен съдебен иск срещу УМБАЛСМ "Пирогов", тъй като основанията за освобождаването ми не са легитимни", каза проф. Балтов, който първо беше отстранен от директорския пост от служебния министър д-р Стойчо Кацаров, а след това беше и дисциплинарно уволнен като лекар от новия директор проф. д-р Иван Поромански.

"И трите посочени основания за освобождаването ми на 13 септември бяха за дейността ми като изпълнителен директор на болницата. За да те уволнят като обикновен лекар, трябва да имаш сериозни нарушения на Кодекса на труда. За мен уволнението е абсолютно политическо, няма дори лични отношения, преди това с проф. Поромански работихме много добре", коментира травматологът.

Той разказа какво се е случило на 13 септември, когато е бил окончателно уволнен от спешната болница:

"Нормален работен ден. Направих двете операции, които имах като ангажимент, и се качих в кабинета си. Дойдоха трима души от болницата и ми връчиха лист с 6 въпроса, на които трябваше да отговоря за час. По-късно бях извикан при директора, който каза, че повече не може да работи с мен". 

По думите му той не се е самоназначил за шеф на операционен блок, както пише в мотивите за уволнението му, това е направено от неговия заместник през 2018 г. чрез допълнително споразумение. Било обичайна практика, защото така се запазвал щат за изпълняващия длъжността директор на болницата. Според Балтов такъв договор има и проф. Поромански, с което се запазва щатът му като шеф на Клиниката по гнойно-септична хирургия.

"Ако бях се смоназначил за началник на операционния блок, нямаше да ме уволняват като редови лекар", опонира професорът и обясни, че той е приел да ръководи операционния блок до провеждането на конкурс, тъй като длъжността се заема след такъв.

Малкият "Пирогов" в Царево

Асен Балтов даде разяснения и по случая с "малкия Пирогов" в Царево. 

През август тази година Общинският съвет в Царево даде зелена светлина на новия медицински център, който ще е филиал на "Пирогов“, съобщиха тогава местни медии. Появиха се подозрения, че травматологът има финансови интереси там.

Какво обясни той:

"Два пъти е носена техника на "Пирогов", с два протокола за отговорно пазене. Техниката се съхранява в сграда, която е общинска собственост и никой не получава пари за това. Има товарителници и протоколи, които да го докажат. Това е апаратура, която вече не се ползва в "Пирогов", защото закупихме нова. Царево е отдалечено от Бургас, а медицинският център е окаяно състояние. Решението е на Общинския съвет, познаваме се много добре, имам и вила там. Предложението беше да се подпише меморандум, според който "Пирогов" да помогне за създаването на спешно звено в града".

Какво показа проверката за финансовото състояние на "Пирогов"

"Поромански може да каже всичко, но аз мога да покажа одитен доклад на МЗ от август 2021г. Този доклад не довежда до нищо, дори разбрах, че министър Кацаров е бил много недоволен. Какво показват цифрите: през 2018 г. загубата на болницата е 1 млн. 194 хил. лв.; през 2019 г. загубата е 108 000 лв. За 2020-а е отчетена печалба 3 млн. 499 хил. лв., а към 30 юни 2021 печалбата е 2 млн. 145 хил. лв.", съобщи Балтов.

Донос ли е да докладваш колеги пред ДАНС

Професорът коментира и писмо, което е изпратил през 2018 г. до ДАНС. В него той цитира имена на свои колеги, които по думите му са предприели "нелегитимни подривни действия", организирайки протест с искане на оставката му.

Според Балтов това не е донос, тъй като става дума за протести в болница, която е стратегически обект, и по думите му на 3-4 месеца се проверява от ДАНС. Бившият директор на "Пирогов" обясни, че да подава подобни сигнали е негово задължение. Оказа се, че сред докладваните в ДАНС е и доц. Атанасов, който беше сред хората, защитили бившия директор след уволнението му. Обяснението на Балтов е, че тогава "човекът беше заблуден, но впоследствие работихме много добре".

Ще прави ли политическа кариера

Не виждам смисъл пътят ми да продължи в политиката. Няма водени разговори с мен, обясни Балтов и прогнозира, че страната не я очаква нищо добро, тъй като са били пропуснати 4 месеца за активна ваксинация и хората се все по-колебливи към имунизациите срещу COVID-19. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

28.09 2021 в 11:29

....нещастен боклук,спомни си как те назначиха на тоя пост(с явните протекции на ГРОБ) и след като сам си признаваш за доносите към ДАНС,не се ли срамуваш,бе,боклук,ти си срам за лекарското съсловие...обикновен печалбар и кариерист...засрами се и не ни занимавай повече с мръсната си особа...