Quantcast

Продължава ваксинирането на медици от различни области в цялата страна

OFFNews Последна промяна на 28 декември 2020 в 08:38 382 0

Днес ваксинирането на медиците срещу COVID-19, продължава в Шумен, Стара Загора, Търговище, Варна, Ямбол, Смолян и Пазарджик, както и в Александровска болница.

Във Варна първата ваксина ще бъде поставена на лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, заяви пред БНР областният управител на Варненска област Стоян Пасев:

"Първата ваксинация е на 28-и, тогава започват всички ваксинации във Варна. 28-и и 29-и са дадени като дни. В самите лечебни заведения си имат манипулационнни, така че там са ваксинационните центрове. 975 са дозите, които пристигнаха. Половината остават за Варна, другата половина се раздават за останалите пет области в Североизточна България."

В Търговище първи ще бъдат имунизирани медицински лица от Многопрофилната болница в града. За здравното заведение в областния град са предназначени 65 дози от общо доставените 80 от ваксината. Останалите ще бъдат разпределени за Центъра за спешна медицинска помощ в областния град, болницата в Омуртаг и Специализираната очна болница "Доктор Тасков" в Търговище.

Общо 585 души от петте общини на областта са заявили желание за ваксиниране. Това са лекари и медицински специалисти на първа линия в борбата с коронавируса.

Нови дози от ваксината срещу COVID-19 в област Търговище се очакват да бъдат доставени в първите дни на новата 2021 година.

В обедните часове в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново ще бъдат доставени Covid ваксините за областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Днес се очаква и в РЗИ Враца да пристигнат първите дози от ваксините, които ще се разпределят в останалите райони, попадащи в националния план за ваксинация.

В Плевен първите ваксини пристигат в следобедните часове. От лечебните заведения в областта отбелязват увеличаване на желаещите медицински лица да се ваксинират.

Имунизационната кампания се очаква да започне още днес, след като към 16:00 часа пристигнат първите ваксини. Съобщението е на една от частните многопрофилни болници.

До този момент няма информация от РЗИ за кампанията и нейната организация. В двете университетски болници в Плевен ваксинирането ще се извърши в следващите дни.

Във втората по големина болница у нас, държавната Университетска „ Д-р Георги Странски“, работят близо 2 000 души, а над 1/3 са заявили желание да се ваксинират. Говорителят Момчил Цветков посочи:

"Всеки, който желае от медиците от УМБАЛ "Георги Странски" да се ваксинира, подава документи към ръководството. Има желаещи".

В другата Университетска болница „Света Марина“ вече е напълно оборудван имунизационен кабинет, в който ще работят два екипа. Пресаташето Велина Дукова разясни:

"Броят на записаните надхвърля 90 лекари и здравни специалисти, а първият лекар, който ще си постави ваксината е професор доктор Славчо Томов".

Имунизирането на медиците в Ямболска област ще започне с лекари от болница "Свети Пантелеймон". По предварителни данни желание да си поставят ваксини са изразили 300 медици от четирите лечебни заведения на територията на областта.

И област Пазарджик вече разполага с първите 180 ваксини срещу COVID-19 и тази сутрин те ще се разпределят в трите най-големи здравни заведения, с което ще започне процедурата по имунизиране, каза за БНР директорът на РЗИ д-р Фани Петрова:

"Най-напред ще започне ваксинирането в трите големи лечебни заведения - МБАЛ-Пазарджик, МБАЛ "Хигия" и МБАЛ "Уни Хоспитал". Останалите лечебни заведения ще стартират на 29-и, като в Пазарджишка област са включени всички лечебни заведения.

Желание за ваксиниране първи изразиха ръководителите на лечебните заведения, така че в МБАЛ-Пазарджик очакваме доктор Темнилов, в МБАЛ "Хигия" очакваме доктор Спиридонова да дадат пример и да бъдат първите ваксинирани".