При нова COVID вълна градините ще работят само за деца на ваксинирани родители и при 100% имунизиран персонал

Локдаун при над 500 на 100 000 заболели от коронавирус

OFFNews 08 юли 2021 в 11:33 6112 4

Локдаун заради епидемията от COVID-19 ще се въвежда при над 500 на 100 000 заболели от коронавирус и над 9000 на болнично лечение. Детските градини ще бъдат затваряни последни, а при локдаун ще могат да работят, ако персоналът е 100% ваксиниран и родителите имат ваксинационни сертификати. Това е заложено в Плана за действие при нова вълна на епидемията представен от Министерството на здравеопазването днес.

Според този план страната ще се разделя на цветови зони в зависимост от заболеваемостта от COVID-19 и според тях ще се определят действията при нова вълна от коронавирусна инфекция, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Зелено, оранжево, червено, тъмночервено

Зоните ще са зелена, жълта, червена и тъмночервена, в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на сто хиляди души и броя на заетите легла към дадения момент. Предварително ще е ясно какво ще се ограничава и затваря в зависимост от зоната, в която попада страната. Под 100 болни на 100 000 души население зоната ще е зелена, от 100 до 200 на 100 хиляди - оранжева, от 200 до 500 болни на 100 хиляди - червена, над 500 - тъмночервена зона, посочи министър Кацаров. За всяка цветова зона е указано какви ограничения ще се налагат.

На тази база са разработени плановете за работа на спешна помощ, на извънболничната помощ и на болниците, както и планът за осигуряване на лекарства. Този план ще бъде изпратен на всички министерства, на президента и в Министерски съвет, за да могат те да съобразят своите действия и планове, свързани с евентуална вълна, добави той.

Такъв документ - план се прави за първи път, а трябваше да бъде направен още миналата година, каза още министър Кацаров. По думите му вероятно, ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък.

Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване с COVID-19 и затова смятаме, че е изключително важно да има такъв план и всичките структури в страната и гражданите да са подготвени за посрещане на предизвикателствата и справяне с такава вълна. Не може да се прогнозира дали новата вълна ще е в края на лятото или есента, добави още той.

Детските градини ще бъдат затваряни на последен етап, но при условие, че персоналът е 100% ваксиниран и родителите на децата имат сертификати, посочи заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

„Смятаме да затваряме детските градини в последния етап при евентуална нова тежка вълна на COVID-19. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да планират живота си и да преценят кога да се имунизират”, коментира Стойчо Кацаров.

В червената зона училищата ще работят по график, изготвен от МОН. ВУЗ-овете няма да провеждат лекции и упражнения присъствено. В тъмночервената зона се преустановяват присъствието на занятия, допуска се да бъдат само в електронна среда.

Колко ще струва

Изготвена е обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, както беше от края на миналата година до пролетта на тази година, добави още министър Кацаров.

При най-песимистичния сценарий разходите за справяне с COVID-19 ще достигнат 500-600 млн. лв., обясни той. 

По думите му, 126 млн. лв. ще бъдат осигурени от ОП "Региони в растеж", с които 132 лечебни заведения ще посрещнат евентуалната нова вълна на вируса.

Болниците ще могат да се преструктурират, да изградят определена инфраструктура или да подобрят съществуващата, да осигурят различна апаратура. В момента болниците подават заявките си, а до края на септември средствата ще започнат да се използват.

Няколко милиона лева ще са необходими за доставката на тестове, други средства ще трябва да се осигурят от бюджета на НЗОК за работещите на "първа линия", за клиничните пътеки, по които се лекува инфекцията, за плащането на дейността в извънболничната помощ. Друг източник на средства е държавният бюджет, добави министър Кацаров.

Локални локдауни

В плана е указано, че в отделните области би могло да се стигне до пълен "локдаун", според заболеваемостта, като мерките ще се взимат от регионалните здравни инспекции, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, каза министър Кацаров.

Болниците 

Предвидено е поетапно разкриване на отделения за лечение на COVID-19 в зависимост от нивото на заболеваемост и ясно е разписано кои болници в съответните области ще поемат болните, каза заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов. Болниците няма да се пълнят хаотично с болни от COVID-19, а поетапно, добави Томов.

Зоните на заболеваемост се определят и от броя на заетите легла с COVID пациенти. До 2 500 заети легла - зелена зона. От 2 500 до 6000 заети легла - оранжева зона, от 6 000 до 9 000 - червена зона и над 9 000 заети легла - тъмно червената и максималната фаза на заболеваемост.

На базата на тези зони са определени ограниченията по отношение на социални и семейни събирания; други събития от частен характер; организиране на събития на закрито; тренировки и спортни събития на закрито и открито; културни събития на закрито; учебните заведения, детските градини и университетите и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3022

3

Mary

09.07 2021 в 04:20

Държавата ще плаща само за/на тези, които се 'стимулират'да се набоцкат-къде с парични поощрения, къде с привилегии- които са си съвсем нормални човешки права, от които обаче тези, които не желаят да са боцкат ще бъдат лишени. Само чакайте да видите как ще дойде моментът, в който на неваксинираните ще им се отказва каквато и да било лекарска помощ, не само свързаната с този велик ковид. Ако продължаваме да си дремем, наесен ще трябва да се преброим, защото напролет 'жертвите на ковид' няма хич да са малко- не заради боледуване разбира се. Заради липса на услуги за неваксинирани.

2006

2

Danail Mindov

08.07 2021 в 17:06

И тогава всичко ще е наред. Да ама нашите политици са само продажни..... и никога далновидни! Или пък Родолюбци (да не дава Господ, да си плюят в пазвата... )!!!
П. П. - Щото ако са Родолюбци, няма да се чудят от къде какво да откраднат/ или от кой да вземат подкуп (по възможност външен "доброжелател")...

9000

1

Petio Petkov

08.07 2021 в 13:03

Държавата няма ли да заплати проверки по желание за антитела (преоледуване) на нетествали се с пср? Защото според епидемиолози и вирусолози, освен ваксинираните, защитени, дори в по-голяма степен, са преболедувалите, включително безсимптомно и непожелалите да се тестват с пср. Зорът изглежда е да се правят колкото може ваксинации, макар и излишни - в случая с преболедувалите. За да са честни към нас, да вземат да назначат за министър на здравеопазването представител на някоя от фирмите, прозиводителки на ваксини.