Преболедувалите COVID-19 масово страдат от сърдечни нарушения

Над 20% от хората над 40-годишна възраст са засегнати от хипертония, твърди д-р Рада Прокопова, началник на кардиологичното отделение в УМБАЛ "Св. Анна"

БГНЕС 17 март 2022 в 09:23 2302 0

Снимка БГНЕС

д-р Рада Прокопова, началник на отделение по кардиология в УМБАЛ "Св. Анна"

Няма пациент, преболедувал COVID-19, който да не страда от сърдечни нарушения. Лечението на инфекцията често влошава налични сърдечносъдови заболявания, казва в интервю за БГНЕС д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в болница „Света Анна“. 

Коронавирусът причинява съдови тромбози, това е едно от главните усложнения по време на самото боледуване. Нараства честотата на инфарктите, инсултите, белодробния емболизъм, съдови и артериални тромбози, посочва тя.

Боледуването от коронавирус води до хипоксия на белите дробове, като това се среща при повечето хора, които са преболедували опасната инфекция.

„Перикардиите са малко по-чести при ковид инфекция. За две години не сме виждали тежки перикардни реакции налагащи хирургични манипулации. Самото лечение на ковид, което ние прилагаме, което често влошава налични сърдечни заболявания и отключва съдови заболявания при хора, които имат наследствена предразположеност, твърди специалистът.

По думите на д-р Прокопова една част от лечението е свързано с прилагане на кортикостероиди, които сами по себе си водят до задържане на течности, което води до хипертонични кризи, ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност и пациентите, които са били в болница имат сериозна нужда от пренастройка на терапията.

От трета страна ковид е състояние, което е свързано с дихателна недостатъчност. Това е една болест, която засяга изключително масивно белите дробове, което води до хипоксия, намалено количество на кислород в кръвта. Когато се стига до хипоксия, намаляването на кислорода води до много токсични реакции включително от страна на сърдечносъдовата система. Бавно и поетапно при хората преживели ковид се появява обостряне на вече съществуваща сърдечна недостатъчност от всякакъв тип, казва тя.

Няма пациент, преболедувал коронавирус, който да не страда от сърдечни нарушения.

„Хипоксията е свързана с по-тежка изява на ритъмни нарушения. Почти няма пациент преболедувал коронавирус, който да не се оплаква от сърцебиене. Всичко това важи за хората, които са боледували от коронавирус със силна симптоматика. Няма как да скрием, че боледуването от ковид е един огромен психологически стрес. Опасността от заразата и незнанието накъде ще тръгне тази болест, дали ще се излекуваме лесно или бавно, дали ще имаме остатъчни проблеми. Това води до прекалена стресова обстановка, която се отразява негативно на сърдечносъдовата система“, споделя д-р Прокопова.

Над 20% от хората над 40-годишна възраст са засегнати от хипертония.

„Някъде около 20% от населението над 40 е засегнато от хипертонична болест, а на около 70 години - 60-70% от хората страдат от високо кръвно налягане. Честотата на исхемичната болест е по-рядка, но със сигурност има 10%. Предсърдното мъждене е болест, която е свързана със 70% от инсултите. Тя е изключително честа на възраст над 60 години и засяга 35% от населението. Фактът, че нямаме симптоми не означава, че сме здрави Моят призив е към хората над 50, да се обръщат към кардиолог веднъж в годината, но в никакъв случай не призовавам младите да се втурват към кабинетите, дори да са преболедували коронавирус. 90% от младите нямат нужда от тези прегледи. Не мисля, че това е разумно по отношение на тяхното психологическо здраве“, посочва началникът на кардиологичното отделение в "Св. Анна".

Според д-р Прокопова вторичната профилактика (когато се е появило заболяване) у нас е съпоставима с тази в останалите европейски страни, но първичната (свързана с превенцията) е много лошо застъпена.

"Лекарите не са достатъчно ангажирани с корекцията на заболяванията преди да са се появили. Няма никакъв клиничен път за хората, които още не са болни“, казва д-р Рада Прокопова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови