Пет типа Алцхаймер идентифицираха учени

Откритието може да подпомогне ранната диагностика на болестта и персонализираните терапии за лечението ѝ

OFFNews 11 януари 2024 в 12:39 910 0

Алцхаймер

Снимка Pixabay

Изследването е публикувано в Nature Aging

Учените са идентифицирали пет различни биологични варианта на болестта на Алцхаймер, които се различават по това как влияят на мозъка и как реагират на лечението, пише Science Alert.

Международният изследователски екип, който анализира протеини в гръбначно-мозъчната течност при 606 души, твърди, че това означава, че вече тестваните лекарства може да са били неефективни или слабо ефективни.

Тяхното откритие може да доведе до по-прецизирани персонализирани терапии или превантивни мерки за тези подтипове. То дава надежда за ранна диагностика и интервенция за забавяне на появата на симптомите на болестта на Алцхаймер.

„Като се имат предвид различните модели на молекулярни процеси и генетични рискови профили на болестта, е вероятно подтиповете ѝ да изискват специфично лечение“, пишат неврологът Бети Таймс от Алцхаймер център, Амстердам, и колегите ѝ.

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което засяга милиони хора по света и се характеризира с натрупване на амилоид и специфични (тау) протеини в мозъка, което води до прогресивна загуба на паметта и когнитивен спад.

В допълнение към натрупването на амилоид и тау протеини, увреждащи мозъчната тъкан, протичат и други биологични процеси в други тъкани. Използвайки актуализирана технология, изследователите са успели да измерят критичните компоненти на тези "други" процеси.

Таймс и нейният екип са анализирали цереброспиналната течност от 419 души с Алцхаймер и 187 контроли, търсейки разлики в нивата на протеините. Това е довело до избора на 1058 свързани с болестта на Алцхаймер протеини за анализи.

Изследователите са успели да идентифицират пет отделни биологични подтипа на заболяването, които се отличават по своите вариации като хиперпластичност, имунна активация, дисрегулация на РНК, дисфункция на хороидния плексус (жлезата ,която произвежда гръбначно-мозъчната течност) и увреждане на кръвно-мозъчната бариера. Всяка вариация се характеризира със специфични промени в клъстери от протеини, свързани с възпаление, растеж на нервни клетки и други биологични процеси.

Идентифицирането на биомаркерите на всеки вариант може да подпомогне ранната диагностика на Алцхаймер, когато лечението е най-ефективно.

Изследването е публикувано в Nature Aging.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!