Отложиха второто дело за разменените бебета в Шейново

OFFNews 07 декември 2023 в 14:12 881 0

Шейново

Снимка БГНЕС

Втора АГ болница "Шейново"

Съдът не даде ход на второто дело по случая с разменените бебета в столичната болница "Шейново", съобщи БНТ.

През месец март т.г. беше внесен втори иск в Софийския градски съд от адв. Мангъров, който представлява една от майките - Севда Михайлова. Той е на стойност от 300 000 лв.

Първото заседание по делото трябваше да се проведе днес, но беше отложено поради липса на третата страна - застрахователите на болничното заведение. Следващото заседание е насрочено за 28 март 2024 г.

Случаят стана известен през декември 2022 г. Една от майките установява разминаване в номерата на гривната, която ѝ е поставена в родилното отделение, с тези на бебето. Семейството уведомява болницата, откъдето са откриват с кое бебе е разменено биологичното ѝ дете.

В изявление пред медиите директорът на болницата д-р Румен Велев обясни, че най-вероятно размяната е станала при първото подаване на бебетата на майките им. 

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" извърши проверка и връчи шест акта на лечебното заведение, един от тях за болницата, а останалите за служители, отговорни за допусната грешка. 

Наказани бяха старшата акушерка в неонатологичното отделение, началникът на отделението и дежурният лекар. Акушерката, която е присъствала на изписването, е освободена от длъжността си и е понижена в длъжност, останалите двама са с предупреждение за уволнение.

В болницата бяха направени и промени в организацията на работата при изписването на бебетата, тъй като заключението на ИАМН бе, че до размяната на бебетата е довел недостатъчният контрол.

След ДНК тестове и съкратена процедура по припознаване родителите получиха биологичните си деца.

Семействата обявиха, че ще подадат иск срещу "Шейново", но първото заседание започна с неочакван обрат. Разпитаният екип от болницата - общо 9 свидетели, 6 от болницата и трима близки на семейството обявиха, че всичко е било наред с гривничките, цифрите са съвпадали.

Адвокат Тодор Мангъров, защитник на Севда Михайлова съобщи, че ще отнесе казуса до Страсбург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика