Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Втори иск за 300 000 лв. за разменените бебета бе внесен в съда

OFFNews 02 март 2023 в 16:15 1975 1

бебе

Снимка Pixabay

Размяната.

Втори иск по случая с разменените в столичната болница "Шейново" бебета е внесъл адвокат Тодор Мангъров в Софийския градски съд днес. Мангъров представлява една от майките Севда Михайлова, а искът е отново за 300 000 лв.

Преди това и защитникът на другото семейство Стоян Стойков подаде иска също за 300 000 лв. обезщетение за родителите, сестрата и дядото на размененото бебе, които са потърпевши от грешката на болницата.

В края на януари АГ болницата отказа да се споразумее с родителите на двете деца, които настояваха за обезщетение от 600 000 лв. Оттам аргументираха решението си с анализ на близо 600 съдебни дела за периода от 2007 г. до 2022 г.

"За да се осигури всеобхватност, е извършена проверка и на други дела, по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания)", обясниха от болничното заведение в своя позиция.

И тъй като казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъжданите обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, казусът трябва да бъде разгледан в съда, съобщиха от "Шейново".

Тогава семейството на Севда Михайлова се закани да се обърне към съда.

"За мен размяната на бебетата е много тежка грешка. Учудвам се, че болницата отказа да води преговори. Според мен те се надяват съдът да ореже драстично исканата сума, но няма да спрем дотук, ще отнесем спора в Страсбург, обяви тогава адвокат Мангъров.

Скандалът избухна в края на миналата година, след като една от майките се усъмни, че детето, което гледа вече два месецa, е нейно. Причината е, че липсва каквато и да е визуална прилика.

Младата жена сигнализира болница "Шейново", в която започна проверка. Болничното заведение установи, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Резултатът от ДНК теста категорично доказа това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

02.03 2023 в 19:02

а така, притискайте яко, инак обора няма да се изчисти от арогантни доктори, и гълчещи акушерки.

Всеки е чувал какво е отношението в родилните домове към клиентите им.

И това при тази плачевна раждаемост - престъпление срещу българския народ
 
X

Подкастът на OFFNews