От НЗОК поискаха спешна среща с Орешарски заради дефицита

OFFNews 13 март 2014 в 17:18 1228 0

От НЗОК поискаха спешна среща с Орешарски заради дефицита

Надзорният съвет на Здравната каса поиска спешна среща с премиера Пламен Орешарски и здравния министър Таня Андреева заради очаквания дефицит на Касата и да се обсъди възможно разрешение на проблема.

Очаква се недостигът на парите за болниците през тази година да бъде между 150 млн. лева и 300 млн. лева, изчислиха членовете на Надзора.

Въпреки това намаление на бюджетите на болниците не е обсъждано, увери представителят на синдикатите в Надзора на НЗОК д-р Иван Кокалов.

Една от причините за недостига на средства в Касата са новите болници. Не може при гласуван бюджет на НЗОК след това да има над 80 преписки в здравното министерство за нови лечебни заведения, за такива, които увеличават дейността си. Зад всяка една от тези преписки трябват пари, а ние нямаме допълнително пари, трябва да ги намаляваме, посочи Кокалов.

Друга причина за недостига на средства са плащанията за компенсация на дефицита от миналата година, допълни той.

Надзорът на НЗОК е взел решение за февруари на болниците да се заплати дължимата сума до определения предварително лимит. Надлимитните средства ще бъдат проверени и ако няма нарушения, ще бъдат изплатени, коментира Кокалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков