Омикрон ваксините само за имунизирани срещу COVID-19

Янка Петкова 07 септември 2022 в 11:59 3550 0

ЕМА

Снимка Getty Images

Европейска агенция по лекарствата

Ваксините срещу Омикрон са подсилващи и могат да се поставят само на хора със завършен имунизационен цикъл срещу COVID-19. Това гласи препоръката в общото изявление на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). 

Въпреки че тези първи две адаптирани ваксини са разрешени за употреба при хора на възраст 12 и повече години, които са получили поне първична ваксинация срещу COVID-19, ECDC и EMA съветват тези бустери да бъдат насочени приоритетно към хора, които са изложени на по-висок риск от прогресиращо до тежко заболяване поради определени рискови фактори.

Кои са приоритетните групи

Това са възрастните над 60 години; хората с отслабен имунитет и други уязвими лица (над 12-годишна възраст) със заболявания, които ги излагат на по-висок риск от тежка форма на COVID-19; бременните жени. Приоритет са и потребителите и персоналът в домовете за дългосрочни грижи. Здравните работници също могат да бъдат взети под внимание поради тяхната повишена експозиция в случай на бъдещи нови вълни на SARS-CoV-2 и тяхната ключова роля за добре функциониращите здравни системи, се посочва в изявлението.

Кои са новите одобрени ваксини

ЕС наскоро разшири своя арсенал с две нови актуализирани ваксини - Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1. Тъй като вирусът SARS-CoV-2 продължава да се развива, съществуващите ваксини се адаптират, за да осигурят оптимална защита срещу COVID-19.

Двете двувалентни ваксини за употреба като бустерна доза, наскоро препоръчани за одобрение от EMA, разширяват имунитета спрямо вариантите, които предизвикват безпокойство, особено Омикрон и свързаните с него подварианти. 

Разрешаването на първите две адаптирани ваксини е важна стъпка в продължаващата борба срещу пандемията. Имаме вирус, който се развива бързо и непредсказуемо. За ЕС е важно да има широка гама от ваксини, които са актуализирани по състав, така че държавите-членки да имат повече възможности да посрещнат нуждите си при разработването на своите стратегии за ваксиниране“, каза изпълнителният директор на EMA Емер Кук.

Директорът на ECDC д-р Андреа Амон подчерта важността на ваксините в борбата срещу пандемията от COVID-19.

С наскоро разрешените адаптирани ваксини срещу COVID-19 държавите-членки вече ще имат по-широк набор от възможности за провеждане на есенни/зимни имунизационни кампании срещу COVID-19, насочени към защита на най-уязвимите групи и повишаване на имунитета им срещу най-новите варианти. Тъй като тези нови ваксини понастоящем са одобрени за употреба само като бустер дози, оригиналните остават от съществено значение за увеличаване на ваксинационния обхват с първична серия сред неваксинирани лица, за да се запълнят пропуските в имунизацията, посочи д-р Амон.

Как да се организира есенната ваксинация

Хората, които могат, но все още не са ваксинирани срещу COVID-19 или които не са получили бустерна доза, се съветват да се явят за ваксинация, както се препоръчва в техните страни, посочват от здравните институции.

Наскоро разрешените адаптирани ваксини са одобрени само за употреба като бустерни дози при лица, които са завършили поне първична серия (първоначална ваксинация), без значение кои ваксини са били използвани тогава.

Оригиналните ваксини срещу COVID-19 продължават да осигуряват защита срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт и трябва да се използват за първични ваксинации и да се обмислят за бустерни дози, когато все още не са налични по-нови адаптирани ваксини.

Какви ваксини са в процес на оценка от ЕМА

В допълнение към двете разрешени адаптирани ваксини, насочени към подварианта Омикрон BA.1 и оригиналния щам на SARS-CoV-2, EMA оценява една адаптирана ваксина, съответстваща на оригиналния щам и подвариантите Omicron BA.4 и BA.5. В момента се извършват и прегледи на ваксини, включително Бета щама на вируса. Ако бъдат разрешени, тези ваксини допълнително ще разширят възможностите за ваксинации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!