Омикрон протича леко, но води до много тежки усложнения, например 'мозъчна мъгла'

Ваксинираните произвеждат антитела ден-два, след като се заразят, много повече време трябва за хората, които за първи път срещат коронавируса, обясни проф. Аргирова

OFFNews 22 декември 2021 в 08:43 26197 9

Снимка Архив

Омикрон се разпространява много бързо, протича по-леко като заболяване, но бързото разпространение е пагубно. Защото има много сериозни последствия след самото заболяване, тежки усложнения. Те могат да обхващат всички органи - нервната система, така наречената мозъчна мъгла, функционирането на бъбреците, белодробната система и т. н. 

Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова. Тези последствия се наблюдават и при другите варианти на Делта вируси, но при Омикрон вече са описани случаи - леко протичане, много тежки усложнения. 

На фона на това леко протичане, смъртността в Западна Европа е много ниска. У нас обаче има очаквания за по-висока смъртност, защото нивата на ваксинация са по-ниски, предупреди Аргирова.

Подготвя се ваксина, която да е активна специално срещу Омикрон, но и такава - панкоронавирусна ваксина, която да е активна срещу всички видове варианти. 

Намираме се в много особен, нов период от здравната криза. Не е завършила напълно поредната вълна от делта варианта, а в близките дни очакваме Омикрон да се установи и в България, допълни Аргирова. 

Образуването на антитела има динамика - в началото има период, в който се образуват - доста дълъг, когато се срещаш за първи път с причинителя и доста кратък - ден-два, когато си ваксиниран. Ето затова са ваксините, обясни проф. Аргирова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

6

kokoten

22.12 2021 в 23:40

...и кога и къде се сблъска с тоя ковид бре,Джине,....може би в кревата,докато душеше жена си под мишниците....специално за тебе имам покана да дойдеш и да работиш с мене....ти само ще гледаш и ще се чудиш какви още глупости да ръсиш....тъкмо ще видим кой ще устиска,аз ли дето съм с три дози или ти дето нямаш нищо....а то от кревата всеки може да дърдори и да изглежда велик в очите на гаджето.....

6145

4

kokoten

22.12 2021 в 10:44

Брей,кога стана толкова компетентен по въпросите за ковида....сигурно е,че си виждал ковид само по телевизията и знанията ти за него са от идиотските предавания на неграмотни стажант-репортери....Истината е,че ковида е лоша инфекция и лечение за нея НЯМА,всичко онова което правим по протоколса глупост и безсмислени неща.Нито антибиотиците,нито противовирусните препарати имат някакво значение.Кислорода само поддържа живота(той не лекува),ако сам не възстановиш способността да го усвояваш,направо се пиши-бегал.Това го казвам на базата на двегодишен опит с ковида и 37 години опит с дихателната недостатъчност.единственото решение на проблема е ваксинацията.Имаш ли антитела-боледуваш много по-леко(ако изобщо се разболееш),нямаш ли антитела-всичко е на късмет,или се оправяш,или правиш ARDS-синдром и в 95% от случаите пак риташ камбаната.веоятността да се оправиш след ваксинация е в пъти по-голяма.Това е-нема конспирации,нема фармамафии и друг "евтин хуманизъм".....

1500

2

BENZEROFF

22.12 2021 в 09:45

Мдаа, като гледам снимката в началото на статията, вече знам как ще изглеждам с "мозъчна мъгла" !