Окончателно: Жените, навършили 43 г., имат право на безплатно инвитро

Янка Петкова 07 декември 2022 в 17:22 11243 0

инвитро

Снимка Getty Images

инвитро оплождане

Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че жените, навършили 43 години, имат право на безплатни инвитро процедури. Върховните магистрати оставиха в сила решение на тричленен състав на ВАС от 1 юли тази година.

Става дума за отмяната на чл. 27, ал. 1, т. 3 и ал. 2 от правилника, издаден от министъра на здравеопазването. Първата от тях е, че независимо от медицинските индикации, които се съобразяват при решението за финансиране на инвитро, не се отпускат пари за процедура на жени, навършили 43 г. към датата на подаване на заявлението за нея. Втората разпоредба пък "отрязва" възможността държавата да поеме втория, третия или четвъртия опит на тези жени.

Разпоредбите са били оспорени от лекарка, на която е отказано инвитро, тъй като е навършила възрастта. Адвокатите на ищцата са посочили, първо, че Законът за здравето не поставя изискване за възраст за асистираната репродукция и с правилника на практика е дописан законът. Освен това възрастовото ограничение е дискриминационно.

Тричленен състав на ВАС подкрепи искането за отмяната на ограничението за възраст.

Тогава той установи, че през 2011 г., когато е прието възрастовото ограничение, не е спазена процедурата по Закона за нормативните актове, тъй като то е въведено без мотиви. Освен това е нарушен и чл. 77 от АПК, тъй като проектът не е обсъден заедно с представените становища, предложения и възражения.

От решението става ясно, че представителят на здравния министър е посочил причината да се въведе ограничението – прилага се хормонална стимулация, която при жени в напреднала репродуктивна възраст може да доведе до нежелани реакции и противопоказания, а освен това с напредването на възрастта нараства и опасността от раждане на дете с аномалии.

Безспорно е, че възрастта е решаващ фактор за годността на репродуктивната способност на жената. С оглед на това, би могло и да е медицински обосновано приемането на точно посочената от органа възраст като предел, до който е обосновано извършването на дейности по асистирана репродукция, дори при липсата на индивидуални противопоказания за това и експертно доказана възможност за зачеване, както сочи жалбоподателката. Но липсата на каквито и да било мотиви не дава възможност нито на заинтересованите лица да разберат защо органът е приел точно тази възрастова граница, нито на съда да извърши контрол за законосъобразност. Освен това, недопустимо е мотивирането на административния акт, било той индивидуален, общ или нормативен, да се извършва едва при провеждането на съдебния контрол за неговата законосъобразност, отговаря ВАС.

Разпоредбата на чл. 27, ал. 2 е въведена със същото изменение и допълнение на правилника, като в първоначалната си редакция гласи: „(2) Не се извършва финансиране на втори и трети опит по реда на този правилник на жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението за втори и трети опит.“

По този начин се регламентира допълнителен критерий, съставляващ възрастово ограничение за определяне на лицата за организационно и финансово подпомагане със средства от Центъра за асистирана репродукция, а именно – жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението, смятат от ВАС.

Магистратите приемат също, че при приемането на оспорените разпоредби са допуснати съществени процедурни нарушения в разрез с изискванията на Закона за нормативните актове.

"Трайна съдебна практика на Върховния административен съд е, че това е достатъчно основание за отмяна", категорични са от ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови