Образователна игра запознава учениците с репродуктивното здраве

Една на всеки шест двойки в ЕС има репродуктивни проблеми

OFFNews 02 ноември 2023 в 16:02 936 0

зачатие

Снимка Getty Images

Сдружение "Зачатие" е партньор по проекта

Образователната игра FActs!, която е в рамките на пилотен проект, ще проучи и подобри познанията за репродуктивното здраве сред ученици на възраст 15-18 години. Това каза в националния пресклуб на БТА Ирина Попова, заместник-председател на сдружение „Зачатие“.

Сдружението е българският участник в пилотния проект, който е съвместна инициатива на европейската пациентска организация Fertility Europe и Европейското общество за репродуктивна медицина и ембриология. Пилотната фаза ще се осъществи в България, Полша, Португалия и Норвегия. Очаква се в България да се включат около 50 хиляди ученици, каза още Попова.

Играта не събира лични данни, освен за възраст, пол и географско разположение, допълни Попова. По думите ѝ резултатите от играта ще бъдат обявени през юли, след което ще се анализират и представят в Европейския парламент.

"Засега се вижда удивително съвпадение на резултатите от доброволците във фокус – групи, участвали в играта – децата не са достатъчно информирани за репродуктивното здраве и фертилитета и не получават достатъчно информация по темата в училище", добави тя. По думите ѝ учениците не знаят, че след 35-годишна възраст фертилността сред жените рязко спада, а за мъжете – след 45-годишна възраст.

Една на всеки шест двойки в ЕС има някакви репродуктивни трудности, които изискват лекарска намеса, каза д-р Здравка Велева, гинеколог, работещ във Финландия, и член на Европейското общество за репродуктивна медицина и ембриология. - Още в бебешката възраст на момчетата трябва да се обърне внимание за наличие или липса на крипторхизъм – аномалия в репродуктивните органи, допълни лекарят.

По думите ѝ най-късният срок, в който трябва да се диагностицира момчето, е до навършване на една година, тъй като след това се налага корекция по оперативен път, за да не се стигне до злокачествени заболявания.

В спортните зали не се обяснява на младите момчета и мъже, че анаболните стероиди са опасни, защото лечението на проблемите, които могат да породят, невинаги е правилно и това води до необратим стерилитет, каза още д-р Велева. Тя посочи, че полово-преносимите заболявания също са голям проблем, с който младите хора се сблъскват, и напомни, че хламидиалната инфекция най-често протича без симптоми.

"Единственият начин тя да бъде открита е чрез лабораторен тест. Лечението е лесно, но ако инфекцията не се хване навреме и не се лекува, води до необратими изменения в маточните тръби на жената. Фертилитетът от блокирани маточни тръби е един от най-трудно лечимите", добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика