НЗОК с разяснения за заплащането на лекарствата за сърдечни болести

Пациентите, на които от 1 април лекарствата се заплащат 100%, трябва да подновят е-рецептите си при личния лекар, съобщават от здравния фонд

OFFNews 02 април 2024 в 14:22 2828 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

Национална здравноосигурителна каса

От април Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща с повишено ниво на реимбурсиране лекарства от над 50 международни непатентни наименования (INN), за лечение на сърдечносъдови заболявания. 

Списъкът с медикаментите и публикуван в интернет страницата на НЗОК, рубрика „Лекарства и аптеки”, подрубрика „Списъци с лекарствени продукти“.

В него са отразени и промените за лекарствените продукти, за които има повишено ниво на заплащане, съдържащи една моносъставка, с международни непатентни наименования: Digoxin; Methildigoxin; Propafenone; Flecainide; Amiodarone; Pentaerithrityl; Isosorbide dinitrate; Isosorbide mononitrate; Molsidomine; Trimetazidine; Ivabradine; Clonidine; Moxonidine; Rilmenidine; Prazosin; Doxazosin; Hydrochlorothiazide; Chlortalidone; Indapamide; Furosemide; Torasemide; Spironolactone; Eplerenone; Propranolol; Sotalol hydrochloride; Metoprolol; Atenolol; Bisoprolol hemifumarate; Nebivolol; Carvedilol; Amlodipine; Felodipine; Nifedipine; Lacidipine; Lercanidipine hydrochloride; Verapamil Hydrochloride; Diltiazem; Enalapril; Lisinopril; Perindopril; Ramipril; Fosinopril; Trandolapril; Zofenopril calcium; Losartan; Eprosartan; Valsartan; Irbesartan; Candesartan; Telmisartan; Olmesartan и предназначени за лечение на заболявания с МКБ-кодове, за които същите са включени в Приложение №1 на ПЛС: I11.0; I11.9; I12.0; I12.9; I13.0; I13.1; I13.2; I20.0; I20.1; I20.8; I20.9; I25.5; I47.1; I48; I50.0; I50.1.

За лекарствените продукти с международни непатентни наименования (INN) - Atenolol; Chlortalidone; Flecainide; Furosemide; Metoprolol; Propranolol; Sotalol; Spironolactone; Torasemide; Verapamil, за които не всички показания са в обхвата на промяната на нивото на заплащане, съществуващият НЗОК код се запазва за диагнози, които се заплащат частично, а за заболяванията с увеличеното ниво на заплащане са създадени нови кодове.

Ако здравноосигурените лица имат е-рецепта, издадена преди 01.04.2024 г. за някои от горепосочените лекарствени продукти и са с диагноза, за която съответният лекарствен продукт се реимбурсира с ниво на заплащане 100%, предписанието му ще е валидно за изпълнение, но по реда на заплащане от НЗОК до 01.04.2024 г. (т.е. частично).

В тези случаи е необходимо здравноосигурените лица да бъдат уведомени, че ако желаят да се възползват от новото, по-високо ниво на реимбурсиране, могат да посетят общопрактикуващия си лекар. След анулиране на вече издадената рецепта, ОПЛ следва да издаде нова, съответно с нов НЗОК код, на конкретния лекарствен продукт.

За тези случаи е създадена техническа възможност новите рецепти да се изпълняват в аптечните софтуери.

Във всяко международно непатентно наименование (INN) има поне един напълно безплатен за пациента лекарствен продукт. Съобразно реда за определяне на референтна стойност и нивото на заплащане на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, продуктът с най-ниска цена на търговец на едро (при 100% ниво на реимбурсиране), в резултат на прилагане на вътрешно ценово рефериране в рамките на всеки INN, определя референтната стойност и нивото на заплащане в стойност за същия INN.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки