Нови огнища на коронавирус в Европа, обмислят да съкратят маршрута на олимпийския огън

OFFNews 27 февруари 2020 в 09:59 8143 0

Норвегия, Естония, Дания и Грузия съобщиха за първи случаи на заразени с коронавирус. Болните по света се увеличиха до общо 82 186 към този час, по данните, излъчвани в реално време от картата, създадена от Университета "Джон Хопкинс".

Тя проследява и визуализира доклади за епидемията, използвайки данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), на Световната здравна организация, Китайските CDC, както и други източници за географско-информационната система.

Грузия

Министърът на здравеопазването в Грузия съобщи, че мъж, който е пристигнал в страната от Иран е дал положителна проба за COVID-19.

Норвегия

За първи случай на коронавирус съобщи и Норвегия. Пациентът е изолиран. Мъжът се е върнал от Китай. Лекуван е и в момента е под домашна карантина, макар че вече няма симптоми на болестта. До момента в кралството са изследвани над 100 души, всички резултати са отрицателни, а други 70 са настанени за проследяване в болници.

Дания

Първи заразен е регистриран и в Дания, съобщава Ройтерс. Върнал се от Италия мъж е под домашна карантина със симптоми на заболяването.

Естония

Под домашна карантина е поставен мъж от Естония, който се е заразил след като почивал в ски курорт в Северна Италия.

Румъния

Късно снощи Румъния потвърди за първи случай на коронавирус. Положителната проба е на мъж, който се е върнал от Италия. Пациентът е хоспитализиран в Инфекциозната болница в Букурещ.

Гърция

Два нови случая са потвърдени в страната. Единият е близък на 38-годишната жена завърнала се от Милано, която беше първата идентифицирана като заразена. Още една жена е дала положителна проба за коронавирус след завръщането си от Северна Италия.

Австрия

Във Виена е потвърден трети за страната случай на заразен с коронавирус. Според информация на местното издание Kronen Zeitung под карантина е поставен 74-годишен мъж. По-рано бяха хоспитализирани двама граждани на Италия, пристигнали в Австрия от Ломбардия. Състоянието на чужденците е стабилно.

Швейцария

За трима новозаразени съобщава местното издание Corriere del Ticino. Единият е жител на Женева, който наскоро се е върнал от Милано и е хоспитализиран в местната университетска клиника. Според изданието 15 души са поставени под карантина, защото са били в контакт със заболелия. Още два случая са потвърдени в източния кантон Граубюнден.

Испания

За първи заразен във Валенсия съобщиха местните власти. С това общият брой на потвърдените случаи става 17. Двама души вече са излекувани. Четирима инфектирани се намират на Канарските острови.

Италия

Най-тежко засегнатата европейска държава е Италия, където днес броят на болните надхвърли 500. Починалите са 14, трима - излекуваните. Случаите са концентрирани в Северна Италия, в областта Ломбардия, потвърди ръководителят на департамента по гражданска защита на страната Анджело Борели. Такива има и във Венето.

Излекуваните трима граждани са евакуиран от Ухан италианец, и две жени, които са лекувани в продължение на месец.

По думите на Борели няма заболели деца.

10 града в Ломбардия, Лоди и в съседната област Венето са в пълна изолация. В Ломбардия, Венето, Емилия-Романа, Лигурия, Фриули, Венеция-Джули са въведени строги карантинни мерки. Затворени са музеите, театрите, кината, спортните зали и увеселителните заведения, всички обществени и спортни мероприятия са отменени.

Франция

Властите във Франция не изключват вероятността от възникване на епидемия в страната. Това потвърди президентът Емануел Макрон при посещението си в парижка болница. На 26 февруари страната съобщи за 18-ти случай на заразен с коронавирус. Към момента излекуваните са 12, четирима в болница, а починалите са двама.

Хонконг

Заразените в Хонконг вече са 91 души. В града са закрити туристическите, културните и спортните обекти, отменени са масовите прояви и учебните занятия. 65 души са хоспитализирани, 24 са изписани, два са смъртните случаи.

Южна Корея

Броят на заразените с коронавирус в страната надхвърли 1700 души. Заради рязкото покачване на заболелите (със 171 души) беше решено учебните занятия в страната да започнат в началото на март. Най-много инфектирани има в град Тегу и в съседната провинция Кенсан-Пукто. В Сеул има един потвърден случай, а във втория по големина град Пусан заразените са трима.

Иран

Загиналите от коронавируса в страната вече са 26-ма, 141 са заразените. Местните медии посочват, че 54 души са излекувани. Разпространението на COVID-19 е регистрирано в 20 провинции в страната. Повечето заболели са от провинция Кум в централната част на страната и в Техеран.

Япония

Затварят училищата в страната. Мерките влизат в сила от 2 март и ще продължат до края на месеца. Ако няма допълнително разпореждане, децата ще се върнат в класните стаи в началото на април.

В северната префектура Хокайдо и в Осака учебните занятия вече са преустановени. Заразените в страната са над 900, осем души са починали.

Израел

Министерството на здравеопазването в страната съобщи за нов заразен с коронавирус. Мъжът се е прибрал със симптоми след посещение в Италия. По-рано с инфекцията бяха диагностицирани четирима еврейски граждани, които са били сред пътниците на круизния лайнер "Даймънд принсес". В страната е забранено влизането на чужденци, които са били в Италия през последните седмици.

Сингапур

Трима са новите заразени с коронавирус в страната, сред тях е 12-годишно момче, съобщи здравното министерство на страната. Става дума за хора, които са посетили Китай или Южна Корея в последните седмици. Общият брой на заразените вече е 96. Осем от пациентите са в критично състояние.

Олимпийски игри Токио'2020

Възможно е да бъде съкратен маршрутът на олимпийския огън заради разпространението на коронавируса, предупреди днес Организационният комитет за олимпиадата. Щафетата трябва да стартира на 12 март от Олимп, Гърция. За възможното съкращаване на маршрута съобщи ръководителят на организационния комитет Тоширо Муто, цитиран от платформата Inside the Games.

Щафетата трябва да премине през територията на Япония и Гърция. В Япония тя тръгва на 26 март. В Страната на изгряващото слънце са 189, а починалите - 22-ма. Трима са излекувани.

Олимпийските игри в Токио ще се проведат от 24 юли до 9 август.

Междувременно China Daily, цитиран от ТАСС съобщи, че при 14% от излекуваните пациенти отново е открит коронавирус. Изследваните са от провинция Гуандун, съобщи директорът на местния център по контрол и профилактика на заболяванията Сун Те.

Към 25 февруари излекуваните в провинцията пациенти са 841 от 1347 заразени. Смята се, че тези, които са оздравели образуват антитела, които ги предпазват от повторно заразяване. При възрастни хора изграждането на антитела отнема повече време и това според китайските медици е причината за рецидиви на болестта. Затова на изписаните пациенти се препоръчва да останат под домашна карантина още две седмици за последващо наблюдение.

До момента 44 страни са потвърдили наличие на коронавирус. В Китай - откъдето тръгна Covid-19 - заразени бяха над 78 400, 2 744 са жертвите, а излекуваните над 32 400.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews