Нова терапия осигурява трайна ремисия на 80% от децата с левкемия

Всяка година между 150 и 200 деца в България се разболяват от рак

Янка Петкова 28 февруари 2020 в 16:23 18744 0

Нова терапия осигурява трайна ремисия на заболелите от остра лимфобластна левкемия деца в 80% от случаите. Медикаментът вече е включен в Позитивния лекарствен списък.

Доскоро тази терапия не беше заплащана от НЗОК и се изписваше с изключително усложнена процедура.

По данни цитирани от проф. д-р Добрин Константинов, главен координатор на Експертния съвет по детска клинична хематология, острата лимфобластна левкемия е най-честото онкологично заболяване във възрастта 0-14 години.

"Пикът е  между 1 и 9 години. Това са 8 случая на 100 000 души", уточни експертът. По думите му заболеваемостта се е увеличила през последните 40 години, но едновременно с това се е повишила и преживяемостта на пациентите. Дългосрочната преживяемост е над 60%, каза проф. Костантинов.


Проф. Константинов

Председателят на Българското медицинско дружество по детска хематология съобщи, че страната ни вече е член на Европейската референтна мрежа за лечение на онкологичните заболявания в детска възраст заедно с още 8 държави. Това значително увеличава шансовете за експертна диагностика и адекватна терапия на заболелите деца, тъй като специалистите от тези страни ще могат да обменят мнения по конкретни казуси и да споделят опит в лечението на пациентите.

проф. Грудева

Проф. Жанет Грудева, главен координатор на Експертния съвет по клинична хематология, напомни да не се пропуска изследването на пълната кръвна картина веднъж годишно, което е включено в профилактичния пакет и се покрива от Касата. Ранното откриване на отклонения в кръвните показатели може да помогне за започване на лечението навреме, изтъкна тя.

Проф. Грудева изброи и симптомите, при които трябва да се потърси съвет от специалист: бледа кожа, задух, склонност към инфекции, спонтанни кръвоизливи, необичайна и продължителна умора, болки в костите и повишена температура.

доц. Спасов

Алогенната трансплантация, при която източник на стволови клетки е чужд донор, е доказан метод, който се използва успешно при пациенти с остра лимфобластна левкемия над 18 г., съобщи доц. Бранимир Спасов, председател на Българското медицинско сдружение по хематология. По думите му предимството на този метод е, че имунните клетки на донора могат да се борят с раковите клетки.

У нас костно-мозъчни трансплантации се извършват в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологичните заболявания, София, УМБАЛ "Св. Марина ", Варна, УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив.

Маргарита Борисова

"Между 150 и 200 деца се разболяват от рак всяка година в България. Шансовете им за пълно излекуване са между 65 и 85%", коментира Маргарита Борисова от сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".

Лечението е продължително и налага пълна изолация от околните. Всяко дете преминало през лечение на рак е в риск и има огромна потребност от период на психическо възстановяване, сподели тя.

По думите й включването на новата терапия в Позитивния лекарствен списък е новина, която всички родители на деца с тази диагноза с нетърпение са очаквали, тъй досега медикаментът се е доставял от чужбина с изключително сложна административна процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови