Няма забавяне в приема на тригодишното дете, починало в София

OFFNews 18 ноември 2019 в 16:50 3892 0

Снимка Архив

Няма забавяне в приема и лечението на тригодишното дете, което почина миналата седмица в София, съобщи пред БНР д-р Димитър Русинов, директор на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев".

В края на миналата седмица родителите на детето подават сигнал до bTV, че са са потърсили помощ в три болници – „Проф.Иван Митев“, „Лозенец“ и „Пирогов“, без да се вземат мерки за лечение на детето и то почива в „Пирогов“.

Първият и единствен прием на тригодишното момченце в Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ е в 12 и 20 часа - там са му направени изследвания и детето е настанено за лечение, съобщи д-р Димитър Русинов, директор на болницата.

По думите на директора детето е било насочено за болнично, но не интензивно лечение. Започнати били изследвания. Към 12,30 часа е била готова кръвната му картина и резултатът е показал, че има възпаление, поради което му е била направена рентгенова снимка на белия дроб. Тя не е показала отклонение, детето е било без температура. Д-р Русинов уточнява, че все пак е било прието в болницата.

След 16 и 30 часа състоянието му рязко се е влошило. Вторите изследвания са показали тежка пневмония. Момченцето е било интубирано и лекар от "Пирогов" го е прехвърлил към спешната болница.

"Няма забавяне в лечението на детето“, посочи и доктор Димитър Калайков, заместник-директор на болницата.  Първото потърсване на помощ е в 12 и 20 часа, детето е било обработено - кръвна картина, рентген. Било е  прегледано и е била снета анамнеза. Междувременно в болницата са търсили място, където да го настанят. Детето е било прието към 13 и 30 часа, но в историята на заболяването е било написано 14 и 10 часа, твърди д-р Калайков.

Междувременно министърът на здравеопазването назначи проверка на трите посочени от родителите болници. Резултатите от нея ще стана известни до сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови