Няма огнище на индийския вариант в столичния градски транспорт, случаите са изолирани

OFFNews 29 юни 2021 в 11:29 2020 0

Снимка Архив/БТА

Установените случаи на хора от столичния електротранспорт, заразени с Делта варианта на кронавируса, работят в депо, не в превозни средства в контакт с пътници. Това са две двойки семейства и още трима колеги, контактните на които са съпругите им. Те са били контактни извън работата, така че по-скоро не става дума за клъстер в столичното транспортно дружество.

Това коментира директорката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по Би Ти Ви, след като ден по-рано тя обяви, че институтът е разчел въпросните 7 проби при служители от "Автотранспорт" София и е доказан индийският вариант на вируса.

Проф. Христова даде подробности и за първия случай на южноафриканския вариант, установен у нас - става дума за френски гражданин, който е дошъл вероятно заразен, бил на събиране с чужденци и заразата е установена на излизане от страната. Карантиниран е бил веднага.

Няма съществено значение дали говорим за Бета, Делта или Алфа вариант, въпросът е да спрем разпространението от човек на човек на вируса, защото така той ще продължи да мутира и единственият начин е ваксинацията, обяви проф. Христова. Междувременно Делта трупа още мутации и ще е големият ни проблем, добави тя. Наистина чакаме следващата вълна от него, категорична бе експертката.

Броят заразени се удвоява на всеки 8 дни, това означава след няколко седмици може да очакваме вълната. За юли 50 на сто, за август 70% от изолатите ще са с този вариант, а към септември за България също вече се очаква да е основен. Да не се отпускаме от усещането, че случаите са малко и че няма страшно, призова проф. Христова.

Вирусът засяга всички неваксинирани и непреболедували, напомни тя. Подмладяването на инфекцията с новите варианти и това, че точно децата предават на болестта в семейната среда е причината силно да се препоръчва и тяхното ваксиниране. Трябва да схванем, че докато има възприемчиви индивиди, коронавирусът ще се предава и мутира.

Ако хване имунната ни система подготвена, ще остане сезонно заболяване като грипа. 88% е ефективна срещу разболяване от индийски вариант една от РНК ваксините, към 60% векторната, ако говорим за предпазване. А ако се стигне до разболяване, то е гаранция, че се кара леко.

Имам известна доза оптимизъм, че още е в зародиша разпространението на Делта варианта у нас и следващите месец - месец и половина ще са спокойни, каза шефката на НЦЗПБ.

Тя коментира и проучване според което РНК ваксините дават доживотен имунитет:

"Много рано е да се говори за доживотен имунитет, тъй като няма данни", каза проф. Христова и посочи, че според нея ще има нужда от бустерни дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews