Заразените с Делта варианта работят в столичния градски транспорт

Само един от заболелите е бил с тежка форма, останалите са със леки симптоми и се лекуват вкъщи, съобщи проф. Ива Христова

OFFNews 28 юни 2021 в 14:51 5317 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Заразените с Делта варианта на коронавируса работят в "Електротранспорт" София. Само един от тях е бил хоспитализиран в тежко състояние, с двустранна пневмония и нужда от кислород, но вече е добре. Това каза на брифинг пред Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите ѝ останалите пациенти са с леки симптоми и са под карантина.

Делта вариантът е потвърден при изследване на 200 проби. 190 от тях са от британския вариант и са предимно от страната. Индийският (Делта) вариант е доказан в 7 софийски проби, изпратени от "Пирогов". Разчетена е и бета (южноафриканска) мутация на вируса при чужд гражданин, който временно пребивава в страната. Той също е с леки симптоми и е под карантина.

Четирима от заразените в столицата са на възраст между 30-40 г, другите четирима са 40-50-годишни. Шест от пробите са на мъже и две на жени, съобщи проф. Христова.

По думите ѝ в момента се извършва епидемиологично проучване, за да се установят контактните лица на засегнатите от вируса. 

"Били са в контакт с много хора, така че в близко бъдеще очакваме доста повече заразени с Делта варианта. Това, което можем да кажем със сигурност е, че ваксините са достатъчно ефикасни при тези варианти", увери директорът на НЗЦПБ.

Проф. Христова посочи, че няма разлика в симптоматиката при Делта варианта, в сравнение с британския, но новата мутация се разпространява много по-бързо. Тя призова да се спазват противоепидемичните мерки, въпреки сериозния спад на заболеваемостта у нас

В момента центърът изследва по 200 проби наведнъж, но има капацитет да увеличи броя им. Проф. Христова призова хората, които заболяват след връщане от чужбина, след ваксинация, тези, при които болестта протича по-тежко, непременно да се изследват с PCR тест и пробите им да бъдат изпратени за секвениране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови