Няма нови случаи на заразени с COVID-19 у нас

В Габрово ще изследват и хора от дом за възрастни

OFFNews 09 март 2020 в 08:22 3954 2

Снимка Архив

Четирима остават заразените с коронавирус у нас. Днес ще се обработват пробите на контактните лица от Габрово и Плевен, съобщи на редовния брифинг на оперативния ща ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Уточняват се групите, които трябва да бъдат приоритетно изследвани. Методиката на тестване изисква да са минали няколко дни от предаването на вируса, за да бъде установен, уточни Мутафчийски.

Дезинфекцията в двете лечебни заведения е денонощна, персоналът е снабден с предпазни средства, каза още той.

В Габрово ще бъдат изследвани и възрастните хора от местен старчески дом, тъй като жена от дома е била на посещение на 75-годишната пациентка с COVID-19. Всички, които са били в контакт с потенциално заразени, са поставени под домашна карантина.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев отрече възможността да е бил погрешно диагностициран коронавирус като грип Б. По думите му не е възможно двата вируса да бъдат сбъркани при изследване.

Нулевият пациент, разпространил заразата в двата града, все още не е установен.

Габрово

В габровската болница "Д-р Тота Венкова" заразените са две жени - 75-годишна пациентка, постъпила със симптоми на пневмония, в стабилно състояние, и медицинска сестра от персонала, която не е имала контакт с болната без симптоми.

Министърът на здравеопазването посети болницата, за да се запознае на място със ситуацията. Всички необходими лични предпазни средства са осигурени. Доставени са допълнителни количества защитни маски и гащеризони, които ще стигнат на лечебното заведение за следващите минимум 10 дни.

Болницата ще получи предпазни комплекти и по линия на договорката с Турция. Това заяви Кирил Ананиев пред журналисти след посещението си в габровската болница МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Ананиев уточни, че в лечебното заведение е създадена организация и има готовност да се осигурят допълнителни инфекциозни легла, а отделението под карантина може да разчита на персонал от други свои структури.

Дори при най-лошия сценарий, който потвърждава новия коронавирус сред служители на болницата, държавата има план за реакция – могат да бъдат командировани медици от други населени места, както и пациентите да бъдат пренасочвани към други многопрофилни болници. Този вариант обаче към момента не седи на дневен ред, стана ясно още от думите на здравния министър.

Плевен

Двама бяха първите регистрирани с коронавирус пациенти в Инфекциозното отделение на местната университетска болница. 27-годишен мъж постъпил с усложнения от грип даде положителна проба. По-късно се оказа, че е инфектиран и 61-годишен пациент, който е бил в стая с него. Двамата мъже, чиито проби са положителни за новия коронавирус, са в добро общо състояние и нямат оплаквания.

Лечебното заведение е създало необходимата организация за справяне със ситуацията, установи проверката на здравния министър. Има готовност за преструктуриране и осигуряване на допълнителни легла, за пренасочване медицински персонал от други структури към инфекциозната клиника на болницата, ако това се наложи.

Доставени са допълнителни количества предпазни средства. 

В УМБАЛ „Д-р Георги Странски", Плевен и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, Габрово е въведен карантинен режим. Това включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.

В момента България разполага с близо 740 инфекциозни легла, 230 от които на този етап са свободни. В Министерството на здравеопазването не е постъпвала информация от лечебните заведения за недостиг на легла, има готовност да се удвои броят им за 24 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

2

emanuilis

09.03 2020 в 12:17

Правилното заглавие следва да бъде „Няма доказани нови случаи...".

12182

1

sawall

09.03 2020 в 11:28

Нулевият пациент, разпространил заразата в двата града, все още не е установен. = има доста нови случаи на COVID19 в България, просто никой не знае кои са...