Няма нови случаи на COVID-19 в Ухан, Италия с рекорд на жертвите

OFFNews 19 март 2020 в 07:30 4247 0

За пръв път от началото на епидемията от коронавирус в Китай в епицентъра Ухан не е регистриран нито един нов случай на заразяване. Същевременно внесените случаи бележат рекордно увеличение, а по този показател води столицата Пекин, предаде Ройтерс.

Това са всички новопотвърдени случаи в континентален Китай. Става дума за 34 заразени, с които страната отбелязва най-голям дневен ръст за последните две седмици. С тях общият брой на случаите на болни, пристигнали от чужбина, достига 189.

До момента заболелите в страната са 80 928. Починалите са общо 3 245, от които 8 души днес. Всички те са от провинция Хубей, в която се намира Ухан - градът, считан за огнище на заразата. 

Коронавирусът взе 475 нови жертви в Италия през последните 24 часа и това е най-големият брой смъртни случаи, регистриран в една-единствена държава за денонощие, съобщи днес службата за гражданска защита, цитирана от Франс прес.

Така починалите вследствие на вируса стават 2978, което доближава страната до Китай, откъдето тръгна пандемията (над 3200 смъртни случая).

Италианските здравни власти са установили 4207 нови случая на зараза в последното денонощие - също рекорден брой.

Област Ломбардия, където се намира Милано, остава най-засегнатият район в страната, с две трети от всички смъртни случаи. Увеличава се обаче броят на заразените в други области като Венеция и Пиемонт, във всяка от които са регистрирани по около 500 нови случая, или Тоскана, където новите случаи са 300. 

Австрийската провинция Тирол в Западна Австрия се самоизолира до 5 април, това решиха властите на провинцията. Под карантина ще бъдат всички 279 тиролски общини. Според немските издания в края на февруари стотици туристи в Европа са се заразили с коронавируса в ски курорта Ишгъл в Тирол, а властите в региона не са предупредили навреме посетителите за епидемията от вируса. Първият случай на зараза е регистриран на 7 март. Броят на заболелите в цяла Австрия е 1646, а починалите са 4.

От днес Финландия ограничава движението през границите си заради ситуацията с коронавируса. Въпреки това обаче през границата ще продължи движението на товари.

Междувременно Русия съобщи за първи смъртен случай от COVID-19 в Москва. Починала е 79-годишна жена със съпътващи заболявания. 

Сърбия напълно прекратява от четвъртък пътническите въздушни връзки с други страни заради разпространението на новия коронавирус, съобщи сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович. Не се съобщава за какъв период се въвеждат ограниченията. В Сърбия е в сила извънредно положение за 90 дни и комендантски час. По данни на министерството на здравеопазването засега в нашата съседка са установени 97 случая на новия коронавирус.

В Португалия президентът Марселу Ребелу де Соуза обяви извънредно положение заради коронавируса, предаде ДПА. Това се случва за пръв път, откакто Португалия стана демокрация през 1974 г. Досега Португалия съобщава за 448 потвърдени случая на коронавирус и два смъртни случая, но правителството предупреди, че се очаква броят на инфекциите в страната да продължи да се покачва "поне" до края на април.

Обединеното кралство посъветва гражданите си, които пребивават в Испания като туристи, да напуснат територията й, след като Великобритания обяви, че до следващия вторник ще затвори хотелите заради разпространението на коронавируса. Броят на заразените е 2626, а починалите са 104.

В Литва беше потвърден първи случай на вътрешно заразяване. Заразеният човек се е завърнал от чужбина и не е спазил изискванията за самоизолация, в следствие на което е заразил член на семейството си. Досега всички регистрирани случаи в Литва беше хора, които наскоро са се прибрали от чужбина.

В Армения бяха регистрирани 18 нови случая на заразяване, с което общият брой на случаите на коронавируса достигна 102.

Броят на заразените с новия коронавирус в Турция се е увеличил двойно от началото на седмицата. 191 общо са случаите на заразени с COVID-19, чиито тестове са дали положителни резултати, съобщи здравният министър д-р Фахретин Коджа. В страната има втори смъртен случай от инфекцията - мъж на 61 години.

Броят на жертвите на COVID-19 в САЩ достигна 150 души, а заразените са над 9000, по оценки на университета "Джон Хопкинс". По данни на федералните власти в страната са регистрирани 9345 заразени, излекуваните до момента са 106 души.

Нови 152 нови случаи на заболели обаче, регистрират властите в Южна Корея. С тях общият брой на болните в страната става 8 565, уточнява агенцията.

Ръст в потвърдените случаи на коронавирус отбелязва и Мексико, където към момента има 118 заразени.

Увеличение има и при броя на заболелите в Панама - 109 души.

Нова Зеландия потвърждава за 8 нови случаи на заразени, свързани с презокеански пътувания, допълват от Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови