Невролог: Безсънието вече е социално значимо заболяване

На 17 март отбелязваме Световния ден на съня

OFFNews 17 март 2023 в 09:19 1090 0

сън

Снимка Pixabay

При тийнейджърите все по-често наблюдаваме т.нар. инверсия на съня, т.е. лягане в много късни часове - 2:00,3:00 часа, дори и в сутрешните часове, заспиване и събуждане към 12:00 часа на обяд

Безсънието в последните години се определя като социално значимо заболяване, коментира в интервю за БТА неврологът и специалист по медицина на съня д-р Анелия Симеонова от Клиниката по неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Поводът е Световният ден на съня, който тази година се отбелязва на 17 март и е под мотото "Сънят е от съществено значение за здравето".

Смята се, че според различните възрастови групи времето от лягането в леглото до настъпването на съня е между 20 и 30 минути, посочи специалистът. Има хора, които заспиват час и половина, два, три след като легнат и се пробуждат по време на съня, без да могат отново да заспят - т.нар. фрагментиране на съня.

Това води до нарушаване на неговото качество и до кратката му продължителност. При такова нарушение на съня, човек започва да се чувства недобре след една продължителност от 15-20 дена, обясни неврологът. При нарушение на съня, продължаващо над две седмици, да се потърси консултация със специалист по медицина на съня, съветва д-р Симеонова.

В глобален мащаб в последните години от нарушения на съня страдат около 45-50% от населението, като това не са хора само с нарушения в продължителността и качеството на съня, посочи д-р Симеонова. Има над 85 нарушения на съня, като най-честото е безсънието, което е продиктувано от множество фактори - стрес, напрежение, тревожност. През последните години при пандемията с ковид инфекцията все повече се наблюдават пациенти, които имат такива нарушения на съня, посочи специалистът.

Тя посочи, че има няколко мерки по отношение на хигиената на съня и всеки един от нас би трябвало да ги спазва. Лягането във вечерните часове да е пожелателно в едно и също време, приемът на храна да бъде до 18:00 часа, приемането на тонизиращите напитки да бъде до 16:00 - 17:00 часа следобед, да няма активна спортна физическа дейност вечер, изреди специалистът.

Стаята, в която спим, трябва да има определена температура и много важно нещо - ние лягаме, за да спим, а не, за да се приспим, отбеляза тя. Употребата на множество най-различни електронни устройства, телефони, таблети, лаптопи - това е абсолютно противопоказно преди сън, заяви д-р Анелия Симеонова.

При тийнейджърите все по-често наблюдаваме т.нар. инверсия на съня, т.е. лягане в много късни часове - 2:00,3:00 часа, дори и в сутрешните часове, заспиване и събуждане към 12:00 часа на обяд. Това е постепенна инверсия, изместване на съня, което в дългосрочен план не е желателно, обясни специалистът.

Поне половин-един час преди лягане човек не би трябвало да използва електронни устройство, особено да си легне в леглото, да ги използва и да чака сънят да настъпи, съветва д-р Симеонова. Тя посочи, че за зряла възраст сън между 6 и 8 часа е напълно достатъчен. Д-р Симеонова коментира, че прекомерното спане не може да ни навреди, но ежедневна продължителност на съня над 10-12-15 часа също изисква консултация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови