Националната детска болница да бъде включена в Плана за възстановяване, настоява гражданска организация

Договорът за реконструкция на стария строеж трябва да бъде спрян и да бъде обявен международен конкурс за изпълнител, посочват от "За истинска детска болница"

OFFNews 28 май 2021 в 10:03 1381 0

Националната многопрофилна детска болница да залегне в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България настояват от националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" в писмо до властите.

"Точно преди една година Бойко Борисов – министър-председател до неотдавна, обеща публично да бъде построена нова сграда за бъдещата национална детска болница, а изоставеният порутен скелет в болничното каре на Медицинска академия да бъде съборен. Обеща, че изграждането на националната педиатрия ще бъде прозрачно и под контрола на обществен съвет", пишат от инициативата и представят факти, които опровергават заявеното:

На 14 септември 2020 г. изпълнителят на обществената поръчка ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ ("Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД) представи на среща, организирана от министерството на здравеопазването и в присъствието на министър Костадин Ангелов, визуализация за реконструкция на стария строеж.

Министерският съвет създаде "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД със 100 млн. лева капитал, която замести МЗ като възложител по договора, но със същия предмет, техническо задание и условия за новата болница. Най-малко 30 млн. от предвидения капитал вече са апортирани в новото дружество, други 50 млн. лв. трябва да бъдат прехвърлени през 2021 г.

От бюджета на проекта бяха извадени 1 млн. лв. финансиране от Норвежкия финансов механизъм, предвидени за проектиране. Това намалява възможностите за външен контрол върху разходването на средствата.

Не е създаден обещаният Обществен съвет за контрол и прозрачност на процеса на създаване на новата болница. Действията на институциите и на фирмата-изпълнител останаха все така непрозрачни.

Не е прекратена прекратена обществената поръчка за старата сграда, за да започне нова обществена поръчка с конкурс за проектиране на нова сграда.

Не е представен обещаваният многократно „анализ на нуждите“ на детското здравеопазване.

След получен отговор по реда на Закона за достъп до обществена информация от инициативата са установили, че главното усилие на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД е да запази вече подписания договор с изпълнителя.

Според тях договорът за реконструкция на стария строеж е правен абсурд. Според становищата на МРРБ съществуващата конструкция няма постоянен градоустройствен статут в действащия от 2011 г. подробен устройствен план и де факто е предвиден за премахване. Това означава, че проектите и разрешението за строеж не могат да бъдат одобрени и договорът е нищожен.

От получената информация става ясно още, че "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД предвижда да разруши и да преизгради 9 от 12-те етажа върху старите, близо 40-годишни, основи, като запази съществуващия вид на конструкцията.

Според документацията на строежа е възложена нова конструктивна експертиза, но резултатите от нея не са известни.

"Поради разпокъсаността на водещи детски клиники с национално значение мултидисциплинарен подход, комплексен подход към болното дете и семейството е на практика невъзможен. Много семейства са принудени да търсят дарения, за да лекуват децата си в чужбина, защото тук не са намерили нужната комплексна грижа, а процедурите за финансиране през НЗОК са тромави и дълги. Нелепото решение изоставен строеж да покрива най-високия стандарт в педиатрията за следващите 50 години изгуби на детските медицински специалисти, но най-вече българските деца и поредните 3 години в чакане за детска болница", твърдят от НГИ "За истинска детска болница".

Те настояват да се прекрати договорът за реконструкция, да се възложи качествен анализ на детското здравеопазване и потребностите, да се подготви качествено задание, да се обяви международен конкурс, да бъде избран строител с прозрачна процедура и ясни критерии за качество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!