Над 14% от сменените тазобедрени стави у нас се заменят отново

Ортопеди ще се учат как да не допускат грешки при смяна на тазобедрена стара

OFFNews 26 март 2024 в 12:26 1760 0

форум

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

Форум за обмяна на опит в областта на ендопротезирането на тазобедрена става

В България годишно се извършват 14 000 ендопротезирания на стави, а над 2000 от тях са за ревизионно протезиране (замяна на вече сменена става) заради износване или инфекция. По този показател България е на едно от челните места в негативния списък (в Европа този процент се движи между 7 и 18%). Ако операцията е извършена прецизно, 90% от пациентите могат да живеят нормално със сменената става 25 години.

Водещи европейски и български хирурзи ще дискутират опита си в смяната на тазобедрена става. Форумът ще се проведе в началото на април в столицата, а организатори са Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ", Катедрата по ортопедия и травматология на МУ - София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение „ОРФИО“ под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

По време на форума специалистите ще дискутират как да се подобри състоянието на пациента преди операция, за да я понесе по-леко.

„Тъй като травмата при операцията променя имунитета, е важно адекватно да бъдат взети предвид придружаващите заболявания - сърдечно-съдови, белодробни, урологични, различни видове алергии, диабет (захарният диабет е основен рисков фактор за инфекция).“, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ.

По думите му друг проблем и износването на протезата. Това е бавен процес, при който се нарушава връзката между импланта и костта, което води до разместване на импланта и нарушаване на функцията на изкуствената става. Лечението е оперативно, налага се подмяна на изкуствената става с нова.

Какъв е „животът“ на една колянна/тазобедрена протеза?

Около 90% от болните могат да очакват ендопротезата да функционира безпроблемно около 25 години. Основно значение за успеваемостта на интервенцията има прецизността на изпълнение на операцията от хирурга.

Кога се стига до "смяна на смяната"

По света до ревизионно протезиране се стига в 7 до 18% от случаите в различните държави. В България няма точна статистика, но честотата е висока – над 14% . Годишно в страната се извършват над 14 000 ендопротезирания на стави (2023), от които над 2000 са сложни, скъпи и трудоемки ревизионни операции. Има голяма разлика в резултатите на различните центрове – колкото по-големи са, толкова са по-добри резултатите им.

Колко операции годишно са необходими, за да се натрупа опит

За да се каже че един хирург е с опит в протезирането е нужно да прави над 50 операции годишно, а за експерт над 300. Но водещите артропластични хирурзи освен да правят първично протезиране на експертно ниво, трябва да имат опит и в корекцията на настъпили проблеми, което малко хирурзи умеят.

„Тук е мястото на третичните центрове – каквито са университетските клиники – с голям ресурс и акумулиране на опит и експертиза, компетентност в лечение на усложненията. Те поемат най-сложните и трудни за лечение случаи от центровете с по-малко опит и натоварване“, обяснява проф. д-р Кинов.

Акцент по време на конференцията ще бъдат дискусиите и усвояването на практически умения, ще се обсъждат най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика. Водещи имена в ортопедията от чужбина ще представят практически аспекти на лечението на усложненията на ставното протезиране, както и ще се проведат практически занятия - workshop hands-on.

Все още има възможност ортопеди от цялата страна да се запишат за участие във форума. Допълнителна информация може да бъде намерена на страницата на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ или на тази на ОРФИО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!