Над 1,4 млрд. души са в риск, защото не спортуват достатъчно, предупреди СЗО

OFFNews 05 септември 2018 в 12:18 2126 0

Над 1,4 млрд. души са изложени на риск от сериозни здравословни проблеми, защото не спортуват достатъчно. За това предупреди Световната здравна организация. 

Проучване на СЗО показва, че комфортният, заседнал начин на живот е причина една трета от жените и една четвърт от мъжете по света да са силно застрашени от диабет, рак и инфаркт, ако не подобрят физическата си активност.

 СЗО препоръчва на възрастните тренировки със средна интензивност - като бързо вървене, плуване и каране на колело с нормално темпо, поне 150 минути седмично или тренировки с висока интензивност - като тичане, от поне 75 минути на седмица. 

Недостатъчната физическа активност е водещ рисков фактор за развиването на незаразни заболявания и има негативен ефект върху психическото здраве и качеството на живот, сочи проучването, публикувано в The Lancet Global Health Journal.

Проучването е проследило физическата активност на 1,9 млн. души в 168 страни по света през 2016 г. Данните сочат, че над една четвърт от хората (1,4 млрд. души) не се движат достатъчно, като няма никаква промяна в цифрите от 2001 г., независимо от инициативите, целящи да повишат физическата активност.

Световната здравна организация посочва и няколко тревожни тенденции, сред които голяма разлика в процентите на трениращите в богатите и по-бедните държави, както и в тези на мъжете и жените. 

Нивото на недостатъчната физическа активност е почти два пъти по-високо в развитите страни. Експертите обясняват, че това се дължи на повече прекарано време на закрито, повече часове работа и по-лесния достъп до високоенергийни храни. 

Тези промени идват от урбанизацията - хората, които преди това са били например фермери и така са били физически активни заради работата си, изведнъж живеят в градска среда, където може да са без работа или да работят в офис.

В Кувейт, Американска Самоа, Саудитска Арабия и Ирак повече от половината от възрастните са класифицирани като недостатъчно активни.

Учените виждат обаче и други причини за разликата във физическата активност на хората в различните държави, като пречките може да са "биологични, психосоциални, институционални, културни" и др.

Една от най-големите причини за по-ниската физическа активност е новият начин на живот на хората - работата в офис замества физическия труд, асансьорите заместват необходимостта от изкачване на стълби, автомобилите заместват придвижването пеша. 

"Технологичният напредък направи живота ни по-удобен, но и по-малко активен", коментира Мелъди Динг от Университета в Сидни, цитирана от AFP. 

Проучването показва много ясно, че жените се движат по-малко в сравнение с мъжете в почти всички държави по света, като най-голяма е разликата в активността между двата пола в Бангладеш, Еритрея, Индия, Ирак и Филипините. 

В много от тези държави ролята на жената е да е вкъщи, да се грижи за децата и домакинството, така че много често на жените не им остава време да тренират, обясняват авторите на проучването. 

Единственият регион, в който има положителна промяна в сравнение с 2001 г., е Югоизточна Азия. Това е и един от малкото региони, в които мъжете и жените са еднакво активни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови