На бременните се назначават ненужни прегледи и изследвания, масово се изписва нискомолекулярен хепарин

Това се прави за демонстрация на компетентност, от несигурност и с комерсиална цел, твърди АГ специалистът доц. Румен Димитров

Янка Петкова 24 септември 2021 в 12:43 13132 0

Снимка Фондация "МОСТ"

На бременните са назначават ненужни прегледи и изследвания, масово се изписва нискомолекулярен хепарин. Това сподели в презентацията си "Грижата за бременността: от разумна достатъчност до ненужните излишества" доц. д-р Румен Димитров от СБАЛАГ "Майчин дом", София, по време на националната среща "КОВИД-19 - в ъгъла? А другите болести", организирана от фондация "МОСТ".

По думите на специалиста причините това да се прави са няколко: за да се демонстрират познания и компетентност пред пациентите; за презастраховане поради несигурност и неувереност; за манипулиране на бременните с комерсиална цел; от пряк финансов интерес на определени специалисти, стимулирани от "доставчиците" на услугата.

Къде се преиграва?

По думите на доц. Димитров често се назначава самоцелно изследване на "безброй микроелементи и витамини", което е напълно излишно. Друго много популярно изследване е изследването за тромбофилии - вродени, придобити, комбинирани, без обосновани индикации. Ненужно по мнението на специалиста е изследване за вродена тромбофилия на жени без анамнеза за репродуктивни проблеми или с анамнеза за аборт, без да се прецизира.

"Преиграва се с назначаването на терапия с нискомолекулярен хепарин от самото начало на бременността до края ѝ. Профилактиката може да се осъществява със 150 мг аспирин от края на първи триместър до 34 г.с., включително", казва АГ специалистът и посочва, че категорична индикация за профилактика с нискомолекулярен хепарин плюс аспирин през цялата бременност са придобитите тромбофилии.

Не трябва да се прекалява с ехографските прегледи, нужно е да се спазва принципът прегледите да са само с медицинска насоченост.

Макар съвременната медицина да разполага с мощен арсенал от лабораторни и апаратни изследвания, мнозинството от бременните се нуждаят от рутинни, достъпни изследвания, категоричен е специалистът.

Кое има практическа стойност според доц. Димитров?

Целесъобразна е ранната ехографска диагноза и ранна прогноза на бременността за доказване на разположението на плода, жизнеспособността му; за откриване на белези за лоша прогноза; наличие на многоплодност; хромозомни отклонения; препоръчителни при рискови бременности, казва акушер-гинекологът.

По думите му комбинираният ранен скрининг 11-14 г. с. открива до 95% от хромозомни аномалии и тежки структурни фетални аномалии. 

Според специалиста неинвазивните пренатални тестове за установяване на генетични аномалии без извършване на ехографски и комбиниран ранен скрининг не са оправдани в наши условия поради високата цена и ограничената информативност. Тези тестове според него имат смисъл при възрастни бременни след асистирана репродукция (инсеминация, инвитро), при които се очаква да дадат резултат с повишен риск, за тяхно спокойствие.

При бременни с риск от прееклампсия може да се назначи профилактика с аспирин 150 мг вечер до 34 г.с.

Той препоръчва детайлна оценка на феталната анатомия в 18-20-22 седмица със скрининг за сърдечни аномалии.

В отделни случаи се прави и изследване на феталното сърце от специалист – детски кардиолог (фетална ехокардиография) при рискови бременни с вродена сърдечна малформация (ВСМ), предходна бременност с дете с ВСМ, възраст, диабет, инвитро.

Ехографския преглед в трети триместър е необходим за проследяване на растежа на плода и евентуални аномалии с по-късна изява.

Ежеседмично кардиотокографско мониториране на феталната сърдечна честота (проследяване на тоновете на бебето) се извършва в последния месец на бременността и през ден при пренасяне до 1 седмица.

"Днешните бременни са достатъчно стресирани от това, което се споделя в социалните мрежи, и от изявите на различни медицински специалисти и немедицински "авторитети". Те няма нужда да бъдат плашени с несъществуващи рискове и да получават ненужни изследвания и лечения. Имат нужда от компетентна грижа в достатъчен за конкретния случай обем, от спокойствие и насърчаване", категоричен е доц. Румен Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови