МЗ: Здравният министър не може да влияе върху заплатите в болниците, но търси трайно решение

OFFNews 21 октомври 2022 в 13:42 1028 0

Министерство на здравеопазването

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Болнични сдружения и асоциации поискаха актуализация на бюджета за здравеопазване

Министърът на здравеопазването не може да влияе пряко върху формирането на трудовите възнаграждения в болниците, но търси устойчиви решения за трайно решаване на проблема, съобщават от здравното ведомство в отговор на протестите на здравни специалисти от страната и поисканата актуализация на бюджета от болнични сдружения и асоциации.

Оттам обясняват, че трудно може да се постигне увеличение на заплатите във всички лечебни заведения с анекса, който беше подписан към Националния рамков договор между НЗОК и БЛС. Според този анекс, по-високите заплати трябваше да се осигурят през клиничните пътеки, които бяха повишени с 25%.

Болниците нямат бюджети и предварително изчислени бюджетни плащания, а основната част от приходите им се формира от извършена и отчетена към НЗОК дейност. Опит за подобна директна намеса върху структурата и организацията на работната заплата, без предварително финансово осигуряване на мерките, крие големи рискове за системата, посочват от здравното министерство.

Според служебния екип на ведомството "решението на предишното правителство и министъра на здравеопазването Асена Сербезова да се намесят и да наложат по императивен път правила на определяне на работната заплата, не е финансово аргументирано".

Решението не кореспондира с действащата нормативна уредба и дори не е съобразено със спецификите в структурата и дейността на отделните болнични заведения, които трябва да се отчитат при всеки отделен случай, твърдят от МЗ.

Те припомнят, че съгласно Закона за лечебните заведения, лечебните заведения, без тези по чл. 5, ал. 1 от ЗЛЗ, са търговски дружества, затова министърът на здравеопазването не може да влияе върху формирането на трудовите възнаграждения на работещите в болниците.

В тази посока е и определението на Върховния административен съд (ВАС), с което се спира изпълнението на част от текстовете за повишаване на заплатите в болниците, записани в анекса към Националния рамков договор. От ВАС са категорични, че рискът болниците да бъдат оставени без достатъчен финансов ресурс е реален и непосредствен, обясняват от министерството.

Настоящият му екип търси "устойчиви решения за повишаване и адаптиране на възнагражденията на работещите в лечебните заведения според динамично променящата се икономическа обстановка".

От министерството посочват, че при подписването на новите рамкови договори, ще се стремят към осигуряването на по-голям финансов ресурс за лечебните заведения. Те припомнят, че здравният министър д-р Меджидиев има за свой приоритет остойностяването на лекарския и сестринския труд. По темата работи експертна група, която ще излезе с конкретни предложения в средата на ноември 2022 г.

Крайната цел е изработването на законен механизъм за определяне на справедливи нива на доходите в сектор „Здравеопазване“, посочват от здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!