Нов КТД: Лекарските заплати се вдигат с 800 лева, на медицинските сестри - с 550 лв.

OFFNews Последна промяна на 12 април 2022 в 15:37 14001 1

Снимка Министерство на здравеопазването

Новият колективен трудов договор предвижда заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв.

Документът бе подписан от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация „Подкрепа" и Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати. Подпис под документа постави и здравният министър проф. Асена Сербезова в качеството си на медиатор между синдикати и работодатели.

Така април стартовата заплата за лекар се увеличава на 2000 лв., 1500 лв. се очаква да е месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лв. за санитар.

Работодателските организации, които решат да подпишат колективния трудов договор, имат тази правна възможност да го направят и на по-късен етап. 

„Повишаването на жизнения стандарт на работниците и служителите в сферата на здравеопазването е един от механизмите за повишаване качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от възможностите за ефективно противодействие на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в сектора, както с привличането, така и със задържането на младите специалисти. За всички нас е ключово да осигурим минималните стандарти, които да гарантират както професионалното самочувствие на медицинските служители, така и тяхната удовлетвореност от ежедневната работа", посочи проф. Асена Сербезова.

На подписването присъства и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. „Колективният трудов договор е стъпка, която ще повиши доходите на работещите в сектора и ще допринесе за задържането на медицинските кадри у нас. Това е особено важно за младите медици, които ще имат по-голям стимул да останат да работят в България", отбеляза министър Гьоков.

Проф. Сербезова заяви, че именно постигането на по-високи, адекватни на съвременния живот възнаграждения в сектор „Здравеопазване" е една от приоритетните задачи на Министерството на здравеопазването.

„Даваме си сметка, че сключването на отрасловия колективен трудов договор е първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал. Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, за да можем да гарантираме получаването на заложените по-високи възнаграждения", посочи проф. Сербезова. Здравният министър подчерта, че преговорите между съсловните организации и НС на Националната здравноосигурителна каса по Анекса към Националния рамков договор за медицински дейности все още продължават и се надява да постигнат резултат, който да удовлетворява всички страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

IvGGG

12.04 2022 в 16:42

Я ни информирай коя е тази фирма с 500лв заплата, т.е. под минималната, след като една обикновена продавачка в магазин започва с 1200лв чисто, а куриерите могат да си докарват и по 2000лв и постоянно се търсят такива.
Някой ако продължава да пише, че получава 500лв, значи признава, че е а абсолютно интелектуално дъно, което никой не иска да вземе дори и за пазач на паркинг.