Болниците искат актуализация на бюджета за здравеопазване

OFFNews 20 октомври 2022 в 08:52 974 1

болница

Снимка Unsplash

Европейската асоциация на болниците излезе с апел към правителствата

"Лекарите и сестрите протестират и имат очаквания, но трябва да погледнем и глобалната картина - при тази инфлация и този енергиен пазар, който на практика още една година насам притиска всички потребители, няма как бюджетът да остане такъв."

Това каза по БНТ Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация, която обединява частни, държавни и общински лечебни заведения у нас.

"Не можем да си позволим инфлацията да е нещо, което ще ощети бюджета", коментира тя и подчерта, че болничните асоциации у нас и в Европа призовават правителствата да преизчислят бюджетите за здравеопазване.

В основата на здравеопазването стоят пациентите - бюджетът цели да достигне и да осигури качествена здравна услуга на всички нас. Европейската асоциация на болниците излезе с апел към правителствата на държавите членки за единна позиция за това как ще коригират бюджетите в здравеопазването, уточни Свилена Димитрова.

"Европа работи на базата на социалния модел и ако си позволим бюджетът, в която и да е страна, да не бъде адаптиран към инфлацията, на практика ограничаваме качеството на здравеопазване и достъпа до него", каза тя.

Според нея бюджетът за настоящата година трябва да бъде адаптиран към обстановката и използван по такъв начин, че парите да стигнат до лекарите и пациентите.

Поне до края на годината, при високия енергиен сезон, болниците да трябва бъдат компенсирани с пари, които бяха заделени в началото на годината. Това е една добра стъпка, нещо, което е време да направим сега, защото сме го обещали на лекарите, защото болниците ще затънат, предложи Димитрова.

По думите ѝ откриването на парламента е чудесен момент да се акцентира върху този проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

1

Zlatko

20.10 2022 в 09:05

Когато си спомнят, че на първо място са Болници, макар и частни, тогава да искат актуализация на бюджета! Не може да се държиш, като заложна къща и да искаш помощ от държавата!
 
X

Да помогнем на украинските деца!