МЗ отговори на исканията на здравния синдикат за възнагражденията

OFFNews 10 август 2021 в 13:30 1241 0

Министерството на здравеопазването отговори на писмото, изпратено от Националния синдикат "Защита" до министър Стойчо Кацаров. 

По-рано днес спешни медици излязоха на протест, на който поискаха нови правила за получаване на допълнителните възнаграждения, ръст на заплатите и определяне на първа категория труд. В протеста се включиха НС "Защита", КТ "Подкрепа" и КНСБ. 

В писмото на МЗ към синдиката се отговаря на четири въпроса относно допълнителните възнаграждения, лимитите на болниците и овладяването на четвъртата COVID вълна. Писмото е изпратено на 29 юли до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, президента Румен Радев и премиера Стефан Янев. 

Ето и отговорите на Министерството на здравеопазването:

Докога ще се изплащат допълнителните възнаграждения в размер на 1000 лева/месечно на работещите на първа линия?

Допълнителните възнаграждения ще се изплащат в срока на извънредната епидемична обстановка, както е предвидено в закона. Заплаща се на всички лекари, сестри, санитари, шофьори и медицински работници, които обслужват болни с COVID-19. Подробно пояснение на методиката на заплащане е публикувано на Интернет страницата на МЗ и изпратено многократно на всички заинтересовани страни. Парите за месец юни са преведени преди седмица на второстепенните разпоредители с бюджет.

Докога ще бъдат изплащани допълнителни възнаграждения в размер на 600 лева/месечно за лекари, 360 лева за сестри и 120 лева за санитари?

В Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година е предвидено сумите да бъдат изплащани през цялата 2021 година.

По третия въпрос относно предприетите мерки за противодействие на "четвърта тежка извънредна ситуация":

Разработен е подробен план за действие на здравната система в условията на нова епидемична вълна.

Разработен е единен протокол за лечение и диагностика на болни с COVID- 19. Открити са процедури по допълнително осигуряване на лекарства. Провежда се информационна кампания за ваксиниране на населението. Предвидена е актуализация на държавния бюджет и бюджета на НЗОК.

Сключени са договори за осигуряване на моноклонални антитела. Тече процедура по ремонт и оборудване с апаратура на инфекциозни отделения в държавни и общински болници. Работи се по нова процедура за диагностика и лечение на болни с COVID-19 в амбулаторни условия.

По четвъртия поставен въпрос за това в какви срокове се предвижда премахването на "лимитите" в болниците и преостойностяването на клиничните пътеки?

Министърът на здравеопазването се ангажира с такива промени, но реализацията им зависи не само от него. Нашето желание е това да стане час по-скоро, най-късно в началото на следващата бюджетна година. Промяната изисква промяна в Закона за здравното осигуряване и в Националния рамков договор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови