Мръсният въздух увеличава риска от депресии и самоубийства

OFFNews 20 декември 2019 в 16:39 2484 1

Снимка Pixabay

Хората, които живеят в райони с високи нива на замърсеност на въздуха, са по-застрашени да развият депресия и суицид. Това показва обзорът на данни от 16 страни в различни континенти, цитиран от "Гардиън".

"Доказахме, че замърсеният въздух може да причини значителна вреда на психичното ни здраве. Това създава прецедент, който изисква по-бързо пречистване на въздуха, който дишаме, съобщава пред "Гардиън" Изабел Брейтуайт от Лондонския университетски колеж.

Тя твърди, че в 15% от случаите, депресията може да бъде избегната, ако се снижи замърсеността на въздуха до нормите, приети в ЕС.

Фините прахови частици са способни да достигнат до главния мозък. Учените споделят пред "Гардиън", че по-рано е било установено, че тези частици могат да предизвикат възпаление на главния мозък, увреждане на нервните клетки и промени в изработването на хормони на стреса, които са свързани с нарушаване на психичното здраве.

Те са анализирали всички данни, публикувани до 2017 г. в 16 страни. Резултатите показват силна връзка между токсичния въздух, депресиите и самоубийствата. Фините прахови частици, върху които са съсредоточили проучването си експертите, се образуват при изгарянето на изкопаеми горива, които се използват при автомобилите, за битови нужди и в промишлеността.

Изследователите анализирали и новите изследвания за връзката между депресията и праховите частици с размер под 2,5 микрометъра. Увеличението на тяхната концентрация на 10 микрограма на кубичен метър, в продължение на една година, увеличава риска от депресия с 10%. За сравнение в Делхи концентрацията на тези частици е 114 микрограма на кубичен метър, а в Отава – 6.

Според оценките на учените, ако в градовете на Великобритания нивото на замърсеност се снижи от 13 до препоръчителните от СЗО 10 микрограма на кубичен метър, случаите на депресия ще намалеят с 2,5 %.

Известни са данни за връзка между самоубийствата и замърсеността на въздуха с частици с размер по-малък от 10 микрометъра. Според анализа на специалистите рискът от самоубийства се повишава с 2% при концентрация на прахови частици - 10 микрограма на кубичен метър за три дни.

Учените подчертават, че дори слабо влошаване на качеството на въздуха има тежки последствия върху здравето на много хора, тъй като 90% от населението на планетата живее в условия на замърсяване, което превишава нормите на СЗО.

Въпреки че връзката между замърсеността на въздуха и депресиите е ясно изразена, причинно-следствената връзка е сложна за установяване. За да бъдат доказани резултатите от анализите на учените са необходими експерименти, които противоречат на съвременната медицинска етика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови