Шефът на БЛС: Москов не трябва да налага контрол с „лов на вещици“

OFFNews Последна промяна на 09 август 2015 в 15:42 2676 4

„Ловът на вещици“ в българското здравеопазване не е най-добрият начин за контрол от страна на ресорното министерство. Това обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред БНР.

Изказването му е по повод отнетия преди дни лиценз на частната болница „Папуров“ в Търговище, след като беше доказано, че е източвала пари от Здравната каса.

След дълга проверка, която е започнала през 2007 г., стана ясно, че някои лекари са пристъпили закона. За съжаление, тук страдат и пациенти и заради постъпки на дадени лекари, страдат всички, коментира д-р Грозев.

„БЛС ще помогне на колегите, които са пострадали в тази ситуация, да намерят реализация на друго място. Ние ще се стремим да помогнем на колегите. Управителният съвет и аз лично ще разговарям с директорите на други лечебни заведения и ще съдействам колегите ни да бъдат наети на работа“, подчерта той.

Управителят на БЛС призна, че Централната етична комисия няма необходимото, за да изпълнява това, за което е създадена, затова ще бъдат предложени промени в Устава. На този етап действията на етичната комисия имат само препоръчителен характер към регионалните комисии, обясни той.

Според Грозев сред предложенията за промени, свързани със здравната реформа, сливането на болници трябва да има пожелателен характер.

Ако едно лечебно заведение дава комплексно лечение, не виждам защо трябва да бъде сливано, категоричен е управителят на БЛС.

По думите му обаче националната здравна карта трябва да бъде изработена, тъй като няма друг начин да се докаже качеството на едно лечебно заведение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.08 2015 в 01:08

Добро начало! Дано да последват и други стъпки. Например даренията в Токуда. Аз не знам друга държава в света, която да допуска подобно нещо. Това си е зверско укриване на данъци и нелоялна конкуренция.

09.08 2015 в 16:57

Не виждам,какво още трябваше да се случи и/или доказва за тази болница,за да й бъде отнет лиценза.Има явна злоупотреба,схема,източвани са едни кинти.....
Съвсем др.е въпросът,как се случват нещата с редица др.болници,където първично,размерите на източването,са в десетки пъти по-големи.Но....при тях,си има политически чадър и не се пипат.Сценарий "Мишо Бирата".Даже и да са перални на парички на ДПС.Пък и не само.Изключително интересен,напр.,е капиталът на една видна кардио болница в София,уважена и от Премиера,на откриването й.

09.08 2015 в 16:33

На хора с мустаци даващи интервюта нямайте доверие. Все са агентура.

09.08 2015 в 16:12

Като спрете да се правите на щрауса с главата в пясъка и започнете сами да си контролирате крадливите колеги тогава може да давате мнение и акъл на министъра.