Министър Кацаров: Медицинските лица трябва да се ваксинират

OFFNews 22 юли 2021 в 10:53 3959 0

Снимка Архив/БТА

Почти 2 млн. души имат една доза COVID-ваксина, около 900 000 са напълно имунизирани. От началото на ваксинациите досега България неизменно е на последно място.

Това каза за БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Според него факторите, които влияят върху ваксинационния обхват, са културните, религиозните, етичните особености на различните нации, степента на образованост и обществената уредба. 

"Това, което може би е общо за всички, които успяха да извършат голяма ваксинационна кампания като Израел, е, че бяха осигурени своевременно ваксини и своевременно беше обяснено на цялото население защо е важно да се ваксинират хората. Те не допуснаха да се създаде вълна на предразсъдъци, мистика и на противопоставяне на ваксинационния процес, както се случи у нас", посочи министър Кацаров и допълни, че в някои страни има елементи на принуда за някои категории работещи, упражнява се натиск за ваксинация.

Той също защити позицията, че медицинските лица и служителите в старческите домове трябва да се ваксинират, тъй като работят с рисков контингент.

"Вие си спомняте, че в този злополучен план за ваксинации, приет миналата година, те трябваше да са ваксинирани на 100% още януари-февруари – нито имаше ваксини, нито кампания. Тогава не бяха ваксинирани повече от 10-15%", каза Кацаров.

Според него удовлетворяващо е сравнително високото ниво на покритие на хората над 60-годишна възраст – над 60% са ваксинирани с поне една доза.

Министърът повтори тезата, че единственият успешен начин за предотвратяване на следващи епидемични вълни е ваксинацията.

Той съобщи, че до края на седмицата ще бъдат изнесени данни за хората, които са се срещнали с вируса у нас:

"Реална статистика на преболедувалите имаме само за лежалите в болница. Надявам се до петък да можем да представим обективни данни за най-малкия брой хора, които са се срещнали с вируса - това са регистрираните в системата с PCR или бърз тест, с тест за антитела. Разбира се, хората, които не фигурират в системата, няма как да бъдат включени, затова казвам, че е 100% извадка на най-малкия брой срещнали се с вируса."

Министърът коментира и данните за странични реакции след ваксиниране срещу коронавирус. По думите му няма нито един смъртен случай вследствие на имунизация, има единични случаи на тромбоза, при които не е открита връзка между състоянието и ваксината. Над 2000 са докладваните в Изпълнителната агенция по лекарствата странични реакции, но всички те са описани като възможен ефект от ваксината в кратките характеристики и са преходни. 

Кацаров каза още, че ваксинацията върви с по-високи темпове в големите градове, където по-голяма част от населението е активно и достъпът да ваксини е по-лесен, макар да уточни, че в малките населени места се създава организация за работа на мобилни екипи.

Запитан за най-силния аргумент в полза на ваксинациите, здравният министър посоче, че при близо 2 млн. с поставена поне една доза няма нито един смъртен случай, докато при смъртните случаи от коронавирус страната е поставила световен рекорд:

"Леталитетът (смъртността) от COVID-19 у нас за починали спрямо заразени е 4%. Това означава, че на 100 души регистрирани като носители на вируса 4 са починали. Това е много по-висок процент, отколкото при грипа."

Той отново призова хронично болните да се ваксинират и допълни, че нито една от ваксините няма абсолютно противопоказание за ваксинация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!