Медицинският план за изборите е готов, членовете на СИК ще се ваксинират през февруари

Започва записването за имунизации срещу COVID-19, желаещите да се обадят на личните си лекари

Янка Петкова 28 януари 2021 в 13:48 1816 0

Противоепидемичните мерки по време на изборите вече са готови, предстои обсъждането им в междуведомствената комисия. Създадена е организация желаещите членове на секционни избирателни комисии да бъдат ваксинирани през февруари, за да има време да изградят ефективен имунитет. Това съобщи по време на редовния брифинг на здравните власти министър Ангелов.

Той каза още, че на всеки член на СИК ще бъдат осигурени по 2 маски с висока степен на защита, и че е създадена организация за дезинфекция на помещенията, в които ще се гласува.

Общо 70 000 души ще бъдат ангажирани пряко в изборите, уточни министърът и допълни:

"Всеки, който изрази желание да бъде ваксиниран, с приоритет са членовете на мобилните комисии, ще може да се имунизира. Според желаещите във втора и трета фаза и броя на ваксините, които очакваме да дойдат, е реалистично, макар и с известна условност, от средата на февруари да започнем масовата ваксинация. Това означава, че в трета фаза могат да се включат членове на СИК, които искат да се ваксинират и ще има време да изградят ефективен имунитет."

Ангелов коментира, че организирането на гласуване в лечебните заведения е трудно, но осъществимо. Обсъжда се дали да бъде поставена урна в ковид отделенията или да се включат мобилни екипи.

За маските и шлемовете

От медицинска гледна точка от шлемовете няма ефект, особено от онези, които са два пръста над брадичката, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той каза също, че според становище на експерти носенето на маска с по-висок защитен клас няма медицинска стойност, по-важно е обикновените хирургически маски да се носят както трябва. Шаловете не са препоръчителни, защото за разлика от маските не се сменят редовно, уточни Кунчев.

За пропускателният режим по границите

Българските граждани, които са излезли от страната и предстои да се върнат, ще бъдат поставени под карантина или ще им бъде извършен антигенен тест (или PCR в рамките на 24 часа), каза министър Ангелов. При отрицателен резултат ще бъдат освободени от карантината, уточни той и допълни:

"Виждате какво става в другите държави, там се затварят граници. Виждате какво става в Израел – колко много ваксинирани и колко много нови случаи, вкл. и в интензивните отделения, а доскоро бяха в изключително добра кондиция."

Как ще бъдат организирани имунизациите при личните лекари

"Съветвам гражданите да се обърнат към личните си лекари и да заявят желанието си за ваксинация, за да знаем какъв процент от пациентите в нашите листи желаят да се имунизират срещу коронавирус. Съобразно доставките на ваксини и вида им ние ще изготвим график. Личният лекар ще ви се обади, за да ви съобщи в кой ден и час да се явите за ваксинация. Молбата ми е графикът да се спазва, защото при някои от ваксините има особености", каза д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на БЛС.

Той уточни, че преценката за поставяне на ваксина ще е на лекаря, който е започнат с общото състояние на пациентите си и с хроничните им заболявания. Според д-р Брънзалов реалистично е да се поставят 10-20 ваксини дневно. Той потвърди, че общопрактикуващите лекари са готови за масовата имунизация и кабинетите им напълно отговарят на условията. По думите му напълно осъществимо е до края на юни да бъдат ваксинирани 2 млн души. 

При какви условия могат да се променят противоепидемичните мерки

"120 заболели на 100 000 души население е числото, при което няма проблем за здравната система и тя може да издържи, но когато цифрата стане мине 200 заболели на 100 000, имаме затруднения. Следим 14-дневната заболяемост и съобразно показателите вземаме решение. Първо, на 4 февруари връщаме 37,5% от системата на средното образование, чакаме 14 дни и ако няма повишаване на заболяемостта, предложихме да пуснем ресторантите с вечерен час и процент заетост на местата. Те обаче не бяха съгласни, защото датата щяла да бъде след 14 февруари и не можели да си вземат обезщетенията. Затова изместихме датата да е 1 март, за да е угодно и за тях. Ако има повишение, затварянето почва от последно отворените сектори. Отново говорим за приоритети", обясни Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос за политическата номинация на доц. Мангъров здравния министър коментира:

"Всяко действие на лекаря е въпрос на морал. Доц Мангъров, изключително уважаван от мен професионалист, е взел решение да стане политик. Оттук нататък е много важно да разберем дали неговите изказвания са с цел изграждането на политически позиции или са професионален спор."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови