Избиратели под карантина ще заявяват подвижна урна до 3 дни преди изборите

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2021 в 14:32 919 0

Депутатите одобриха окончателно промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение за провеждането на парламентарните избори в условията на пандемия.

Министърът на здравеопазването ще съгласува с главния държавен здравен инспектор въвеждането на противоепидемични мерки, свързани с изборния процес, а Централната избирателна комисия (ЦИК) ще организира процеса. Онези избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, ще могат да упражнят правото си на глас с подвижна избирателна секция, а за това ще трябва да подадат заявление не по-късно от 3 дни преди датата на изборите. Броят на членовете на секционните избирателни комисии в страната и извън нея ще бъде най-малко трима.

От БСП многократно разкритикуваха текстовете и подчертаха, че с тях се „смесват компетентности и размества йерархия“, което щяло да доведе до „изборен хаос“. Записаното в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение противоречи на Изборния кодекс, каза заместник-председателят на БСП в парламента Крум Зарков. 

"След като дадем възможност на тези български избиратели, които са поставени под карантина да гласуват именно по този начин, който предвижда Изборният кодекс за лицата с трайни увреждания, спазваме всички изисквания на Изборния кодекс", отговори му депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Управляващите оттеглиха подкрепата за предложението на ДПС, с което от движението настояваха всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се провеждат по правилата, отнасящи се до посещението на кина, театри и концертни зали.

„В момента, при ограниченията, от една страна се съдържа забрана за събиране на повече от 20 души на закрито. От друга страна, тази забрана не важи, когато в тези закрити помещения има театрално представление, прожектира се кино-продукция или има концерт. Това противоречие дава предимство на онези формации, които разчитат в своята кампания само на концерти, а партиите трябва да сведат своите събрания до 20 човека. Правим това предложение, за да изравним режима, да дадем шанс и на партиите да могат да съберат толкова хора, колкото ще съберат партиите от шоу бизнеса“, заяви Хамид Хамид.

В крайна сметка депутатите отхвърлиха възможността партийни сбирка да се провеждат предизборно при капацитет от 30% на залите. Така продължават да действат старите противоепидемични мерки – до 20 души в закрито помещение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови