Мечтата на акушерката: Българката да ражда поне три деца

С ритуала "поливане" и изложба отпразнуваха Деня на родилната помощ в Майчин дом

Янка Петкова 21 януари 2020 в 15:05 2682 0

Снимка СБАЛАГ "Майчин дом"

Българката да ражда поне три деца си пожела в Деня на родилната помощ старшата акушерка на Родилна зала в СБАЛАГ "Майчин дом" Нели Маринова.

Тя участва в ритуала "поливане", в който скоро родила млада жена полива вода на акушерката, за да измие ръцете си, каквато е традицията на Бабинден. 

Защо поне три, акушер Маринова?

За да има прираст, стига е вървял надолу демографският срив. Когато двама души родят двама, нищо не става, нужни са поне три деца, за да може да имаме някакъв прираст. Независимо че младото поколение напуска страната, все по-често има хора, които се завръщат.

Какво беше първото раждане, в което участвахте?

Когато бях в първи курс, втори семестър. Не помня майката, но помня емоцията, която съм преживяла. Може би това е причината да остана акушерка толкова дълги години. Баща ми все питаше: „Няма ли да си доучиш?“. Аз си доучих, но в друга посока, не в тази, която той искаше. Акушерството е омайна професия. Когато те завладее и наистина реализираш себе си в нея, и пациентът е удовлетворен. Колкото и години да минат, не се забравя. Бях много щастлива, че толкова малка водя раждане. И днес емоцията е същата.

Променят ли се родилките с годините?

Българската жена има достъп до много информация. Училищата за бременни и срещите при отворени врати, които правим, реализират нашата мечта пациентката да бъде информирана професионално, да не се доверява на разказите на другите. Прагът на болка при всеки е различен, аз винаги казвам, че това е психоемоционално удоволствие. Така идват готови за раждането и много по-спокойни.

Не са ли по-трудни информираните майки?

Не са, защото ние винаги обясняваме реално нещата и когато пациентката дойде и преживее това, което сме й разказали предварително и сме я подготвили, тя възстановява информацията и раждането е по-лесно.

Над 250 са ражданията от началото на годината в "Майчин дом". Миналата година в Родилна зала са проплакали 3876 бебета, със 181 повече от 2018 г. След ритуала "поливане", в който участва и доц. д-р Виолета Димитрова, началник на Клиника Патологична бременност, бе открита изложбата „Историята на Майчин дом в снимки и документи“.

Експозицията разказва историята на лечебното заведение от откриването му през 1903 година от Княгиня Мария Луиза до днес. Документите и снимките илюстрират развитието както на болницата като университетски център и най-голямата АГ болница в страната, така и развитието на акушерството и акушеро-гинекологията през годините.

Изложбата е резултат от съвместната работа на екипа на акушеро-гинекологичната болница „Майчин дом“ и експерта от Държавна агенция „Архиви“ – Дарина Билярска. Художественото оформление на експозицията е на художника Ивелина Велинова. В документалната експозиция са показани малко известни архивни документи за най-ранната история на болницата. Акцент са единствените запазени кадри от деня на откриването на сградата, станало на 19 ноември 1903 г., както и снимките, които показват развитието на Майчин дом „Княгиня Мария Луиза” през изминалите 117 години.

На събитието присъстваха ръководството и екипите на болницата, представители на Борда на болничното настоятелство и официални гости. Изпълнителният директор на болницата проф. Иван Костов получи поздравления от Цвета Караянчева, председател на 44-то Народното събрание, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народното събрание, председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови