Маратон в подкрепа на донорството на стволови клетки

OFFNews 27 април 2023 в 16:13 904 0

бягане с кауза

Снимка Скрийншот

За каузата на донорството

Маратонци от седем града ще бягат за каузата на донорството на стволови клетки. Спортното събитие ще се проведе на 30 април (събота), а стартът ще бъде даден в 10 часа.

Инициативата е на RotaRun Bulgaria, организирана от Ротаракт клубовете в България с партньорството на УМБАЛ "Александровска", Българско сдружение “Лимфом” и Български Червен Кръст.

В София стартът ще бъде даден в 10 часа в Тех Парк. Към инициативата се присъединяват Велико Търново, Пловдив, Добрич, Дупница, Кърджали и Банско. Дължината на трасето е 5 км.

Желаещите да вземат участие в маратона могат да се регистрират тук.

В деня на събитието, екипът на Българския регистър на стволови клетки ще информира гражданите за естеството и ползите от донорството на стволови клетки.

Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти с хематологични и други заболявания от България и света, за които трансплантацията е единствен шанс за живот.

Извличането на стволови клетки става по 3 начина - от костен мозък, от пъпна връв и от периферна кръв. Като голяма част от трансплантациите се извършват със стволови клетки, извлечени от периферна кръв.

Имат ли приложение замразените стволови клетки от пъпна връв

Процесът е сходен на кръводаряване, но за разлика от него няма кръвозагуба (Кръвта преминава през специална машина и се извличат само клетките). Безопасен е за донора.

Целта на събитието е привлече хора, които ще припознаят каузата и ще се включат в българския регистър за потенциални донори на стволови клетки.

Дарение на стволови клетки може да бъде извършено в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ "Александровска" (ул. "Св. Георги Софийски" 1, тел.: 02/9230 496) или в лаборатории „Рамус“ в цялата страна.

Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (WMDA), в който са регистрирани повече от 39 милиона души от 55 страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови