2500 са донорите на стволови клетки, регистрирани у нас

В Световният ден на донорите на стволови клетки - 19 септември Българския регистър отбелязва своята 15-годишнина

OFFNews 17 септември 2020 в 12:32 1458 0

Снимка Александра Маркарян

2500 български донора са регистрирани в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. Той е част от Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ "Александровска" и е член на Световния регистър (WMDA), в който са регистрирани повече от 37 милиона души от 55 страни, съобщиха от лечебното заведение.

Създаването му преди 15 години позволи извършването на трансплантации от неродствени донори в България. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични и други заболявания, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.

Световният ден на донорите на стволови клетки - 19 септември е и 15-а годишнина от създаването на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки се отбелязват с поредица от инициативи.

На 18 септември в 10:00ч., в сградата на Клиника по клинична имунология на УМБАЛ "Александровска" ще бъде посрещнат един от трансплантираните у нас пациенти, на който българският регистър осигури неродствен донор.

Шест години след трансплантацията, пациентът не само се чувства добре, но и участва в редица състезания по ултрамаратон. Той пожела да дари свой медал на регистъра като израз на благодарност и символ на спасен живот. Наш гост ще бъде и първият ни донор, който през 2016 г. даде шанс за живот на пациент от Англия.

В Световния ден на донорите на стволови клетки - 19 септември, екип на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки ще присъства на състезанието Run2Gether – Тичай да помогнеш, което ще се проведе от 9:30ч. на Националния стадион "Васил Левски", по инициатива на Фондация Сошъл Фючър. Нашите специалисти на място ще информират гражданите за начините и видовете дарителство на стволови клетки.

След първата трансплантация на стволови клетки през 50-те години на миналия век, над един милион пациенти с различни видове рак на кръвта и други хематологични заболявания са били трансплантирани. Често трансплантацията, която използва здрави клетки от донор или единица кръв от пъпна връв, може да бъде единственият шанс за излекуване. Когато в семейството няма подходящ донор, неродственият донор, който може да е от другия край на света, може да се окаже най-подходящ за пациента.

Световният регистър WMDA прави възможно сътрудничеството и глобалния обмен на информация. В международен план това силно сътрудничество е помогнало на стотици хиляди пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови