Маймунската шарка се е разпространила в Европа след международни гей партита

OFFNews 01 юни 2022 в 09:48 3572 0

доц. Ангел Кунчев

Снимка Архив/БТА

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

„Маймунската шарка е изнесена от Африка. В Лондон беше доказана при човек, връщащ се от Нигерия. След това попада в групата на мъже, правещи секс с мъже – на няколко големи международни партита. Вероятно там е станало ефективното предаване“.

Това каза по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му е малко вероятно да се превърне в пандемия заради по-трудния начин на предаване

„Това не е въздушно-капкова инфекция – не е достатъчно да разговаряме с някого или да сме в една стая с него, за да се заразим. Контактът, който е необходим, е доста по-интимен, по-тесен – човек трябва да има, евентуално, сексуални отношения, продължителен контакт кожа в кожа, за да може да стане това предаване маймунската шарка“, обясни доц. Кунчев.

Кунчев напомни, че заболяването е открито за пръв път през 1959 г., но като местна инфекция за някои райони на Африка. Има и ваксина, която се произвежда в Дания. В повечето държави обаче не е налична, тъй като няма регистрирани случаи на заболяването.

В момента ЕС проучва кои страни искат да поръчат от ваксината, за да бъде направена обща доставка, но у нас подобна стъпка все още не е предприета.

На Балканите се говори за едни случай – в Словения, едва ли ще се наложи масова ваксинация, коментира главният епидемиолог на държавата.

„Хубавото е, че този вирус генетично се е разделил на два големи клона – един, който се разпространява в Централна Африка – най-вече в Конго. Той е доста смъртоносен – над 10% от заразените умират. И вторият е от Западна Африка – Нигерия, Того и други страни, при който смъртността е с под 1%. В Европа случаите са от западноафриканския“, обясни епидемиологът.

Той прогнозира, че разпространението на шарката ще продължи с бавни темпове и съобщи, че рисковите групи у нас се наблюдават. Здравните власти вече са изпратили указания до личните лекари за какво да се следи, как да се взема и изпраща материал за изследване.

Доц. Кунчев каза още, че до момента се потвърждава хипотезата, че коронавирусът става все по-лек като протичане, но секвенирането на проби продължава за търсене на нови варианта, особено след случаите в Китай и Южна Африка, където има подем на разпространението.

"Неваксинираните хора са "горивният материал на епидемията", затова е добре да се имунизират, подчерта той и изрази секптицизъм за нуждата от четвърта доза ваксина.

Епидемиологът коментира и случаите на остър хепатит:

"Имахме около 15 случая съмнителни за новия хепатит, но при нито един не се потвърди видът, който беше открит в други страни и в момента има два случая, които наблюдаваме. Всички протичат леко, но изследването на проби продължава. Неизвестните за този хепатит са повече от това, което знаем, и трябва да сме бдителни", посочи доц. Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови