''Липсващите лекарства са много повече от обявените от здравното министерство''

OFFNews 16 ноември 2022 в 11:11 749 0

Николай Костов

Снимка Скрийншот

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки

Лекарствата, които липсват в аптечната мрежа, са много повече от броя, обявен след проверката на Министерство на здравеопазването. Това заяви по БНТ председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

Вчера здравният министър д-р Асен Меджидиев съобщи, че в аптечната мрежа липсват 9 лекарства, а при други 82 е установен недостиг, заради което са поставени в забранителния списък за износ.

Според Костов фактът, че в момента в забранителния списък за износ на медикаменти има 82 продукта, е достатъчно красноречив в тази посока.

В списъка на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), включени в Позитивния лекарствен списък, попадат автоматично всички медикаменти, чиято наличност по складовете падне под 65%.

Николай Костов опроверга и друго твърдение на министъра от брифинга в сряда - че няма задържане на медикаменти в складовете на едро. По думите му задържане на дефицитни лекарства от някои дистрибутори има.

Целта на това задържане е да се заобиколи СЕСПА. Тоест, ако лекарството е влязло като дефицитно, след задържането в склада наличностите му се вдигат и впоследствие това лекарство излиза от забранителния списък и се изнася, заяви Костов.

Аркадий Шарков, здравен икономист и съветник в Министерство на здравеопазването потвърди, че при проверката няма натрупани емпирични данни, които да докажат задържане на медикаменти.

Има малки нарушения, за които, спрямо законодателството, отговорните ще бъдат глобени. Що се касае за вратички в закона, това е въпрос на оценка и анализ, който изисква по-дълъг период и не е във времевите възможности на служебния кабинет, заяви Шарков.

За да се проследяват по-добре лекарствата, специализираната електронна система ще се свърже със специален код, който производителите на всяко лекарство са длъжни да вписват, допълни той, цитирайки решение на новоучредения Специализиран съвет по контрол на лекарствоснабдяването.

Той демонстрира и електронно приложение, разработено от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, с което всеки пациент може да провери каква е пределната цена на конкретно лекарство и какъв е съставът му.

Предстои да се разработи и алгоритъм, с който да се парира липсата на конкретни продукти, посочи Шарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови