Линейките ще откарват пациенти в най-близката болница

OFFNews 21 август 2014 в 14:06 2026 0

Екипите на Спешна помощ вече ще откарват пациентите в най-близката болница, като в това число влизат и инвазивните кардиологии.

Това заяви здравният министър д-р Мирослав Ненков.

По думите му промяната вече е факт и по този начин ще отпадне системата за райониране.

Инвазивните кардиологии вече са потвърдили, че ще могат да поемат пациенти, каза д-р Ненков. 

Ще бъде подобрена комуникацията между спешните екипи и болниците и информацията за заетите места в лечебните заведения ще се подава на по-кратки периоди от време. По този начин екипите на Спешна помощ ще могат да откарат пациента в болница, където може да бъде приет и това ще спести време, обясни д-р Ненков.

Работи се и по въпроса работата на спешните екипи да приключва с транспортирането на пациента до съответната болница, защото често екипите са принудени да откарват пациент в рентгенологията например, посочи той.

Освен това хората, които са починали на улицата, вече няма да са грижа на Спешната помощ. За целта разговарях с Александровска болница, където се намира катедрата по Съдебна медицина. Те ще поемат грижата за тези хора, допълни министърът.

Д-р Ненков потвърди, че Георги Гелев се е върнал на поста директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Той уточни, че заповед за уволнение не е била дадена на Гелев от предишния здравен министър Таня Андреева. След това Гелев е излязъл в болничен, който приключва едва сега. 

Въпреки че Александър Златанов няма да заема вече поста директор, неговото решение за въвеждане на 7-часов работен ден ще остане в сила. 

Все още не съм убеден, че това е най-доброто решение. Колегите ще получат повече средства, но след като парите от фонд работна заплата свършат, може да не получат увеличение, коментира здравният министър.

Промените, които се предприемат, не са промени на всяка цена и ако видим, че има проблем и те не работят, ще се мисли за промяна, уточни д-р Ненков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови