Quantcast

Лични лекари ще преглеждат пациенти вместо спешните медици

Вероника Шербанова Последна промяна на 19 декември 2013 в 16:02 2271 3

Линейка, снимка:БГНЕС
Линейка, снимка:БГНЕС

 

Общопрактикуващи лекари и лекари от извънболничната помощ ще преглеждат по домовете пациенти, извикали Бърза помощ, когато случаят не е много спешен. 

Това предвижда проект за спешната помощ, част от Стратегията за модернизация и достъпност на спешната помощ в България, съобщи здравният министър Таня Андреева.

След подаване на сигнал до тел. 112 ще се преценява дали случаят е наистина спешен и пациентът се нуждае от линейка. Ако случаят не е толкова тежък на адреса вместо линейка ще се изпраща общопрактикуващ лекар, който да направи преглед, обясниха от министерството. 

Проектът ще започне в началото на следващата година, като ще се изпълнява първоначално в София. 

Стратегията за модернизация и достъпност на спешната помощ включва и изграждането на специализирани спешни комплекси. Те ще бъдат поместени в общинските болници в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Шумен, Русе, Монтана, Плевен, Стара Загора, Благоевград и Хасково.

В София най-вероятно комплексът ще бъде разположен в "Пирогов" или в болница "Св. Анна".  

Всеки от градовете е избран така, че комплексът в него да може да покрива спешните случаи в радиус от около 100 км. Взети са предвид и други фактори като наличието на кадри, на апаратура и др., обясни зам.-министър Бойко Пенков.

Ще има и Национален център по спешна медицина, най-вероятно в "Пирогов", който да организира работата в другите градове, допълниха от здравното министерство.

По думите им за реализирането на този проект ще са необходими около 47 млн. лева.

Предвижда се през следващата година да бъдат създадени и спешни приемни отделения, целта на които ще е пациентите да постъпват първоначално там и след това да бъдат разпределяни. Ако случаят е спешен, пациентът ще бъде приет в реанимация или за лечение в болницата, а ако е стабилизиран, ще бъде освободен. Идеята е да не трябва един пациент да чака да бъде разпределен в самото начало и да се чудят какво да го правят, а да бъде приет първо в това спешно приемно отделение, обясни Пенков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 21:35

Оставка и затвор! Да се върне на децата им на тия червени помияри!

19.12 2013 в 19:04

Тия съвсем откачиха... системата с личните лекари и без това е сбъркана, дай да я довършим, а Бърза помощ през това време да продължава да затъва.
После ще обвиним Костов, Боко и ЕС и ще върнем социалистическата система.

На 112 врачки ли ще вдигат, че да преценят степента на спешност?
Кой и как ще превози личния лекар от кабинета/дома до пациента?
Как ще се наложи и регулира 24х7 отговорността на личните лекари?
А какво правим ако личния лекар (който също е човек в края на краищата) вземе, че се разболее или излезе отпуск?
А какво правим ако личния лекар в момента преглежда, изписва топове хартия за рецептурни книжки и има 30 човека пред кабинета?
А какво правим ако е на посещение при друг пациент?
А кой ще прегледа и превози пациента ако на 112 са сгрешили и случая изисква спешна реанимация?

19.12 2013 в 17:50

И кой на 112 ще прецени спешно ли е или не.Ама има едни 47х2 млн. за крадене и след тях пак НИЩО.Народа ще си мре ,като мухи.А,ако иска да живее требе тях да изтепе.Ножо е упрел у кокало.Те това е!