Връщат спешните отделения в болниците

OFFNews 24 ноември 2013 в 19:12 1694 1

Спешна помощ, снимка: БГНЕС
Спешна помощ, снимка: БГНЕС

 

Закритите през 2007 г. спешни отделения и спешни болнични комплекси в страната ще бъдат възстановени. Това предвижда стратегията за развитие на спешната помощ до 2020 г., разработена от Министерството на здравеопазването. Стратегията ще бъде предложена за обсъждане до края на годината. В документа няма оценка колко ще струва на държавата възобновяването на спешните болнични комплекси.

Оптимистичният сценарий в стратегията, обхващаща периода 2014 – 2020 г., предвижда т. нар. болнични комплекси за спешна медицинска помощ да започнат да се възстановяват от 2016 година. По план те ще бъдат 6 на брой за цялата страна.

Целта е „всеки един нуждаещ се да може да получи тази необходима спешна помощ, независимо от националност, пол, вероизповедание, социален и здравноосигурителен статус", коментира експертът в здравното министерство д-р Максим Гайдев пред Дарик. Това означава всеки да има право на спешна помощ, независимо дали е плащал здравните си осигуровки.

В момента работят 370 екипа на Спешна помощ в цялата страна, съобщи Гайдев. „Ние имаме за 370 екипа над 600 линейки, които могат да започнат всеки един момент работа. Успоредно с това, понеже имам статистиката и каква апаратура има в цялата система, бъдете сигурни, че тя също е по 2 на броя на екипите, които работят. За 12-часово дежурство в България е скромното 3,5 повиквания - средно за страната".

Според директора на „Пирогов" доц. Стоян Миланов България надминава някои страни в Европа в услугите на спешната помощ: „Особено оборудването на т. нар. реанимационни екипи даже са й в повече".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!