Личен лекар: За 6 месеца здравното министерство не можа да създаде организация за лечение на COVID-19

OFFNews 19 октомври 2020 в 09:22 3432 0

"За 6 месеца здравното министерство не можа да направи организация за разделяне на потоците болни, да направи ковид кабинети, където хората с оплаквания биха могли да потърсят помощ и изследване, не успя да осигури практиките с лични предпазни средства и нормативни документи, които биха могли да бъдат спазвани", каза по БНТ д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

"Общата картина в София област е като в цяла България, болните се увеличават, смесват се инфекциите, трудно ни е да ги разграничим, положението става сериозно с началото на учебната година, разстрои се организацията, която бяхме създали, коментира личната лекарка.

По думите на д-р Чобанова епидемията върви както се очаква при въздушно-капкова инфекция и рано или късно всички ще преминем през нея.

"Това, което ме притеснява, е голямото количество заразени медици, което би могло да постави големи проблеми", каза още д-р Чобанова и допълни, че държавата е длъжна на общопрактикуващите лекари.

Тя уточни, че създаденият в София Координационен център не работи директно с пациенти, а само с хора, които са заведени там с линейка. По думите й хората продължават да търсят личните си лекари при симптоми на коронавирус, защото няма друго организирано място, където биха могли да получат помощ.

По повод възможността да се назначават тестове за COVID-19, д-р Чобанова обясни, че все още се уточняват критериите, по които това трябва да става. Целта е да се избегне варианта болният да посещава кабинета на личния лекар, защото това застрашава останалите пациенти. Общопрактикуващите лекари настояват това да става по електронен път.

"Хората не би трябвало да идват с начални симптоми, при лека хрема и кашлица могат да изчакат за посещение извън дните, в които има зелени коридори - когато се провеждат женските и детски консултации", предупреди лекарката.

Семейните лекари настояват тестовете да не се заплащат от НЗОК, защото тогава ще има лимит и те ще трябва да избират на кого да дадат направление.

"Ако някой е решил да се справи с тази епидемия, трябва да е осигурил финанси за тази цел", каза д-р Чобанова и допълни - "Ние не сме получили пари за това, че работим с инфекциозно болни. Сами осигуряваме личните си предпазни средства и дезинфекцията. В момента глобяват колеги, затова че лекували, докато са били в болничен."

Д-р Чобанова посочи, че общопрактикуващите лекари са предложили, когато някой от тях е под карантина пациентите му да могат да получават лекарствата си от аптеките без да е необходима рецепта и да се създаде организация да има заместник, за да не остане практиката затворена. Тя обаче уточни, че лекарите, които са ги замествали до момента са предимно пенсионери, които трудно биха поели риск да работят в тази ситуация.

"Не можем да минимализираме риска от заразяване, когато ни се пречи. В момента при нас масово идват деца, които са върнати от училище заради симптоми. Не може, когато преглеждам здрави деца, да трябва да пиша извинителни бележки. Това може да се прави от медицинската сестра в училището или от родител, когато е за кратък период. Надяваме се на бързо решение, защото нещата ескалират", каза още д-р Чобанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови