Quantcast

Лекарският съюз обяви предлагания здравен модел от Ананиев за абсолютно неприемлив

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2019 в 16:30 982 0

Снимка БЛС

Националният съвет на БЛС обяви предложената от здравния министър Кирил Ананиев концепция за Нов здравен модел за абсолютно неприемлива за съсловието и вредна за обществото. Председателите на всички 28 РЛК на БЛС изказаха категоричната си подкрепа за становището на УС на БЛС, публикувано на сайта на съсловната организация на 18 юли т.г.

През юли т. г. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи концепция за Нов здравен модел, предвиждащ частни застрахователни фондове да се конкурират със здравната каса за основния пакет на лечение, който се покрива от задължителната здравноосигурителна вноска, която е в размер на 8%. Увеличение не се предвижда.

Предлага се всеки човек да може да избира къде да отиват тези 8 % - в Касата или в частен фонд. Ако даден пациент не е направил избор, то той или ще остава в НЗОК или ще бъде разпределен в някой от здравните фондове. Условието, за да бъде лицензиран даден фонд, е той да набере минимум 500 хил. осигурени лица.

В своето становище БЛС приветства опитите за реформа от страна на здравното министерство, макар и закъснели. Според гилдията обаче в концепцията, представена от министъра на здравеопазването, липсват реални разчети, прогнози, оценка на риска, оценка на въздействието.

БЛС е силно обезпокоен от предложената концепция за Нов здравен модел, поради следните причини:

1. Концепцията, представена от здравния министър, предвижда да се оперира със същите средства, с които разполага в момента системата у нас, предлагайки обаче те да се разпределят между няколко платци.

БЛС очакваше концепцията на здравното ведомство да надгради съществуващия модел, създавайки условия за реална конкуренция.

2. Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му.

Неоспоримо предимство на здравната система у нас е бързият и лесен достъп на пациентите до здравни грижи – предимство, което предложената концепция отнема безалтернативно.

3. БЛС категорично се противопоставя на опитите съсловната организация да бъде извадена от процесите на формиране и договаряне на здравни политики у нас.

4. БЛС е категоричен, че ако предложената концепция влезе в сила, основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат гарантирани на доставчиците на медицински услуги.

Съсловната организация остро възразява срещу идеята отделни лекари – общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове.

5. Предлаганата концепция на Нов модел на здравеопазване няма да реши основните проблеми свързани с кадровия дефицит и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната, които категорично са приоритет на държавата.

6. В предложението на МЗ отново не се обръща внимание и не се предлага решение на проблема с големия брой неосигурени пациенти.

БЛС смята, че демонополизация на НЗОК чрез разпределяне на равни вноски от обществения ресурс между отделните платци за всеки записан здравноосигурен гражданин, без прилагане на механизъм за изравняване на риска, няма да създаде равнопоставеност и конкуренция, а ще доведе до нови дисбаланси в системата.

БЛС предлага преди всякакви опити за промяна в модела на здравното осигуряване да бъде направено следното:

1. Въвеждане на Национална здравна информационна система, въвеждане на действащо електронно досие на пациента.

2. Реално остойностяване на всички медицински дейности, остойностяване на лекарския и на специалистите по здравни грижи труд.

3. Дефиниране на основен пакет от медицински дейности, който е възможно реално да бъде финансиран и обезпечен от здравна вноска в размер на 8%.

4. Надграждане на задължителното осигуряване, гарантиращо основния пакет с дефиниране на дейности в допълнителен, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи.

Според БЛС е недопустимо е да се говори за качество на медицинските услуги без да се повишават цените, без да се увеличава вноската, без да се свива основният пакет, без да се заплаща цялата извършена вече дейност и всичко това да бъде за сметка на лекарите и специалистите по здравни грижи. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !