Лекари и пациенти: Лимитите ще фалират болниците за два месеца

OFFNews 16 май 2014 в 14:34 2008 0

Новият начин за заплащане на болниците, според който се въвеждат лимити на лечебните чаведения, а надлимитната дейност ще бъде заплащана по преценка на Здравната каса, може да фалира общинските болници за два месеца.

Това заявиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването и представители на национално представените пациентски организации, цитирани от Дарик.

Постановлението на Министерския съвет е незаконно, защото е в противоречие с редица закони и с конституцията. Постановлението е прието ден преди великденските празници и е обнародвано ден преди гергьовденските, за да остане незабелязано, подчерта директорът на Центъра д-р Стойчо Кацаров. 

По думите на председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите пламен Таушанов директорът на Касата Румяна Тодорова също е признала, че има разминаване между Закона за публичните финанси и Закона за здравното осигуряване.

Основният проблем е, това, което ще последва подобно решение – дългове, фалити и закриване на част от лечебните заведения, като най-голям е проблемът при общинските болници, категорични са пациентските организации.

Те призоваха директорите на лечебните заведения да не се ръководят от новите правила и да не ги спазват.

Според пациентските организации здравният министър Таня Андреева трябва да внесе предложение за отмяна на постановлението на МС. Те заявиха, че в противен случай ще изготвят нови правила за прием на пациенти и ще изработят нов рамков договор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови