Над половин милиард лева са задълженията на болниците

OFFNews 06 април 2014 в 15:24 4183 4

Задълженията на болниците от началото на мандата на това правителство са над 0,5 милиарда лева. Това съобщи министърът на здравеопазването доктор Таня Андреева.

Министър Андреева обясни, че вече втора година искат процентът от акцизите върху цигарите и алкохола, които по закон се полагат на здравеопазването, да влязат в здравната система, но той отива директно в държавния бюджет. Така биха се използвали много средства за здравеопазване, отговори още министър Андреева.

Министерството на здравеопазването ще предложи здравнонеосигурените лица, които не са социално слаби, но искат да се лекуват по линия на Здравната каса, да си заплатят всички здравни вноски за всички години назад, за да могат да си възстановят здравноосигурителните права. Това по закон сега е само три години назад. Това тепърва ще се разисква, отбеляза министърът на здравеопазването.Тя допълни, че около 150 000 са здравнонеосигурените у нас, които не са социално слаби.

Министерството на здравеопазването готви създаването на мрежа от патронажни центрова в 16 общини и в 28 области. В тях ще се проследяват хронично болните пациенти. Посредством програма между Министерството на здравеопазването и това на образованието през есента започват да се обучават лекари-асистенти и парамедици, но до степен бакалавър, които ще работят в патронажните центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови